wtorek, 20 września 2016

Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach

  Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 3 szklanki mąki żytniej (typ 720);
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1/3 kostki świeżych drożdży;
  5. 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody;
  6. Garść ziaren słonecznika;
  7. Garść ziaren sezamu;
  8. Garść ziaren siemienia lnianego;
  9. Garść pestek dyni.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Szklanka = 250 ml.
Kostka drożdży = 100 g























Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  3. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm. 
  2. Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g.
  3. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut.
  4. Z dodatku ziaren można zrezygnować.
  5. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną razową.
  6. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  7. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: