- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 3 szklanki mąki żytniej (typ 720);
- 1 łyżeczka soli;
- 1/3 kostki świeżych drożdży;
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody;
- Garść ziaren słonecznika;
- Garść ziaren sezamu;
- Garść ziaren siemienia lnianego;
- Garść pestek dyni.
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Kostka drożdży = 100 g
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
- Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
- Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm.
- Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g.
- Ja piekłam ten chleb przez 60 minut.
- Z dodatku ziaren można zrezygnować.
- Mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną razową.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Apetyczny chlebek, domowy najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Serdecznie dziękuję 💛
OdpowiedzUsuń