wtorek, 27 września 2016

Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą

Składniki:
  1. 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella);
  2. Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);
  3.  200 g pieczarek;
  4. 1 duża cebula;
  5. 125 g surowego, wędzonego boczku;
  6. 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa);
  7. 1 łyżka vegety;
  8. Olej do smażenia;
  9. Szczypta ostrej papryki w proszku;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna zakrywać kapustę), dodać vegetę i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić.
  3. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmażać, aż staną się złociste. Zdjąć z patelni.
  6. Na tą samą patelnię, na tłuszcz wytopiony z kiełbasy i boczku wrzucić cebulę i krótką chwilę podsmażać. Do lekko podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia.
  8. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji, w zależności od apetytów.
  2. Połowa główki kapusty powinna ważyć około 1,5 kg.
  3. Moja patelnia, użyta do przygotowania łazanek z tego przepisu, ma średnicę 32 cm.
  4. Łazanki można także wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz