- 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella);
- Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);
- 200 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 125 g surowego, wędzonego boczku;
- 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa);
- 1 łyżka vegety;
- Olej do smażenia;
- Szczypta ostrej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał.
- Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna zakrywać kapustę), dodać vegetę i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić.
- Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmażać, aż staną się złociste. Zdjąć z patelni.
- Na tą samą patelnię, na tłuszcz wytopiony z kiełbasy i boczku wrzucić cebulę i krótką chwilę podsmażać. Do lekko podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia.
- Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji, w zależności od apetytów.
- Połowa główki kapusty powinna ważyć około 1,5 kg.
- Moja patelnia, użyta do przygotowania łazanek z tego przepisu, ma średnicę 32 cm.
- Łazanki można także wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz