środa, 26 października 2016

Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola

 Składniki:
  1. 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella);
  2. 3 cebule szalotki;
  3. 125g wędzonego boczku;
  4. 100 g sera gorgonzola;
  5. 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki);
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić.
  4. Cebulki szalotki obrać, drobno posiekać.
  5. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem.
  7. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty.
  8. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą, wymieszać i podsmażać, aż ser się całkowicie rozpuści. W przypadku, gdyby sos zrobił się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć, wlewając drobinę gorącej wody.
  9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać.
  11. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od apetytów, wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób.
  2. W przypadku, gdyby sos z śmietanki i sera pleśniowego zrobił się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć, wlewając drobinę gorącej wody. U mnie obeszło się bez dodatku wody.
  3. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu.
  4. Ser gorgonzola można zastąpić innym gatunkiem sera z niebieską pleśnią np. rokpolem czy lazurem, boczek - szynką, a szalotki - zwykłą cebulą.
  5. Sos można doprawić do smaku dodatkowo startą gałką muszkatałową i/lub sokiem z cytryny.
  6. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki makaron wydaję mi się bardzo pysznie.Ciekawie jak to dokładnie smakuję?

    OdpowiedzUsuń