- 6 szklanek zimnej wody;
- 1/4 szklanki obranego i pokrojonego w plastry, świeżego imbiru;
- 3 - 6 torebek dobrej jakości, zielonej herbaty (w zależności od tego, jak mocna ma być herbata - u mnie 6);
- 1/2 szklanki świeżych liści mięty;
- 1/3 szklanki miodu;
- Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny.
Dodatkowo/do dekoracji:
- Plasterki cytryny;
- Listki świeżej mięty;
- Plastry świeżego imbiru;
- Kostki lodu.
Szklanka = 1 cup = 240 ml
Sposób przygotowania:
- Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście jeśli posiadają).
- Do średniej wielkości garnka, wlać wodę, wrzucić plastry imbiru i gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
- Zagotowaną wodę z imbirem zestawić z ognia. Dodać torebki zielonej herbaty i liście mięty. Przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia i przejścia smakiem na 15 minut.
- Po tym czasie dokładnie przecedzić herbatę przez sito (torebki po herbacie, ugotowane plastry imbiru i liście mięty wyrzucić). Dodać miód i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać.
- Herbatę przelać do dzbanka/szklanej karafki czy butelki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzoną herbatę wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
- Herbatę podawać schłodzoną, z kostkami lodu, przyozdobioną plastrami cytryny i imbiru oraz listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra mrożonej herbaty.
- Herbata ma wyrazisty i intensywny smak.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: The Kitchn.
Wszystkie dania na tym blogu bardzo pysznie wyglądają.Najbardziej mnie interesuje pizza alpejska.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja - w sam raz na gorące dni, których w ostatnich czasach nie brakuje... Sama, ostatnimi czasy piję wyłącznie zimną, zielona herbatę. Ta: https://big-active.pl/produkty/herbata-energy-guarana-z-yerba-mate-20tb sprawdza się idealnie na początek dnia.
OdpowiedzUsuńTaką herbatę jak ta z pewnością sama chętnie przygotuję.
OdpowiedzUsuń