wtorek, 8 listopada 2016

Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami

























Składniki:
  1. 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki);
  2. 6 łyżek bułki tartej;
  3. 2 duże jaja;
  4. 300 g pieczarek;
  5. 2 średnie cebule;
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 1 średnia, żółta papryka;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Olej.
Omlet:
  1. 100 g żółtego sera (u mnie edamski);
  2. 2 duże jaja;
  3. 2 czubate łyżki majonezu;
  4. Sól;
  5. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować omlet. 
    • Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). 
    • Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, po czym dodać żółtka i wymieszać łyżką. 
    • Do ubitych jaj dodać starty, żółty ser i majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać łyżką. 
    • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
    • Na tak przygotowaną blechę wylać masę na omlet i nadać jej kształt prostokąta (omlet powinien być mniejszych rozmiarów niż blacha od piekarnika). 
    • Omlet wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, aż stanie się złocisty. 
    • Upieczony omlet wystudzić.
    1. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę.
    2. Cebule pokroić w drobną kostkę.
    3. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
    4. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić.
    5. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić.
    6. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia. Na papier przełożyć wyrobione mięso mielone z warzywami i nadać mu kształt prostokąta o wymiarach nieco większych niż omlet.
    7. Na tak uformowane mięso położyć omlet (po położeniu na mięsie z omletu ściągnąć papier) i przy pomocy papieru do pieczenia, na którym leży, zwinąć dość ściśle w roladę. Cała rolada, w końcowym efekcie, powinna być zawinięta w papier do pieczenia.
    8. Roladę zawinięta w papier do pieczenia, położoną na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 1 godzinę i 15 minut.
    9. Upieczoną roladę rozwinąć z papieru do pieczenia i podawać na ciepło lub na zimno (jak u mnie).
    SMACZNEGO!

























    Uwagi do przepisu:
    1. Z podanych składników wychodzi bardzo duża rolada o długości około 36 cm, co daje około 18 plastrów o grubości 2 cm.
    2. Widoczne na zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości.
    3. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    4. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


    1 komentarz: