Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki);
- 6 łyżek bułki tartej;
- 2 duże jaja;
- 300 g pieczarek;
- 2 średnie cebule;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Omlet:
Sposób przygotowania:
- Przygotować omlet.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, po czym dodać żółtka i wymieszać łyżką.
- Do ubitych jaj dodać starty, żółty ser i majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać łyżką.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na tak przygotowaną blechę wylać masę na omlet i nadać jej kształt prostokąta (omlet powinien być mniejszych rozmiarów niż blacha od piekarnika).
- Omlet wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, aż stanie się złocisty.
- Upieczony omlet wystudzić.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę.
- Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić.
- Na blacie rozłożyć papier do pieczenia. Na papier przełożyć wyrobione mięso mielone z warzywami i nadać mu kształt prostokąta o wymiarach nieco większych niż omlet.
- Na tak uformowane mięso położyć omlet (po położeniu na mięsie z omletu ściągnąć papier) i przy pomocy papieru do pieczenia, na którym leży, zwinąć dość ściśle w roladę. Cała rolada, w końcowym efekcie, powinna być zawinięta w papier do pieczenia.
- Roladę zawinięta w papier do pieczenia, położoną na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 1 godzinę i 15 minut.
- Upieczoną roladę rozwinąć z papieru do pieczenia i podawać na ciepło lub na zimno (jak u mnie).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi bardzo duża rolada o długości około 36 cm, co daje około 18 plastrów o grubości 2 cm.
- Widoczne na zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości.
- Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ciekawe połączenie) ))
OdpowiedzUsuń