Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie świderki Lubella);
- 125 g wędzonego boczku;
- 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów);
- 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur);
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Ser pleśniowy pokruszyć.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić boczek i podsmażyć, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietanę. Wymieszać. Podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje. Przyprawić pieprzem do smaku. Nie solić! Boczek i ser są wystarczająco słone.
- Tak przygotowany sos wlać do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać.
- Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola.
- Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone.
- Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz