poniedziałek, 7 listopada 2016

Makaron z boczkiem i serem pleśniowym

























Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie świderki Lubella);
  2. 125 g wędzonego boczku;
  3. 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów);
  4. 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur);
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. Ser pleśniowy pokruszyć.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić boczek i podsmażyć, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietanę. Wymieszać. Podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje. Przyprawić pieprzem do smaku. Nie solić! Boczek i ser są wystarczająco słone.
  5. Tak przygotowany sos wlać do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać.
  6. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola.
  4. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone.
  5. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz