Składniki:
- 200 g białego ryżu;
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga netto, po odsączeniu 130 g);
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
- 150 g orzechów nerkowca;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
- Tuńczyka i kukurydzę konserwową odcedzić z zalewy.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Orzechy nerkować drobno posiekać.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
- Dodać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki.
- Orzechy nerkowca można zastąpić pistacjami.
Źródło przepisu: Teściowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz