- 500 g mąki pszennej;
- 200 g cukru pudru;
- 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
- 120 g miękkiego masła;
- 1 jajo;
- 10 g sody oczyszczonej;
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika.
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia;
- Mąka do oprószenia stolnicy podczas wałkowania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysypać na stolnicę (ja wsypuję do misy od miksera). Dodać sodę i wymieszać.
- Następnie, na środku mąki zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki.
- Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka, grzałka dolna i górna) i piec przez około 8 - 10 minut, aż staną się złociste (u mnie piekły się przez 8 minut).
- Upieczone pierniczki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. puszce/słoiku) lub w związanym woreczku foliowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników, w zależności od wielkości użytych foremek, wychodzi około 70 pierniczków.
- W przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać, aż do rozpuszczenia. Następnie wystudzić i użyć tej wystudzonej masy do przygotowania pierniczków.
- Ciasta na pierniczki nie należy zbyt cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej, aby grubość ciasta wynosiła około 0,5 cm.
- Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.
- Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach lub w związanych, foliowych woreczkach przez około 1 miesiąc.
- Pierniczki pierwszego dnia po upieczeniu zazwyczaj są twarde. Miękkie stają się na drugi, trzeci dzień, jak wchłoną wilgoć z powietrza. Należy pamiętać zatem, aby na około 2 dni przed konsumpcją wyłożyć je na talerzyk, aby nabrały wilgoci z powietrza i zmiękły.
- Pierniczki można dowolnie polukrować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz