czwartek, 1 grudnia 2016

Pierniczki

 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 200 g cukru pudru;
  3. 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
  4. 120 g miękkiego masła;
  5. 1 jajo;
  6. 10 g sody oczyszczonej;
  7. 2 czubate łyżki przyprawy do piernika.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Mąka do oprószenia stolnicy podczas wałkowania.























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wysypać na stolnicę (ja wsypuję do misy od miksera). Dodać sodę i wymieszać. 
  2. Następnie, na środku mąki zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki.
  4. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka, grzałka dolna i górna) i piec przez około 8 - 10 minut, aż staną się złociste (u mnie piekły się przez 8 minut).
  5. Upieczone pierniczki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. puszce/słoiku) lub w związanym woreczku foliowym.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości użytych foremek, wychodzi około 70 pierniczków.
  2. W przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać, aż do rozpuszczenia. Następnie wystudzić i użyć tej wystudzonej masy do przygotowania pierniczków.
  3. Ciasta na pierniczki nie należy zbyt cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej, aby grubość ciasta wynosiła około 0,5 cm.
  4. Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.
  5. Pierniczki najlepiej  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach lub w związanych, foliowych woreczkach przez około 1 miesiąc.
  6. Pierniczki pierwszego dnia po upieczeniu zazwyczaj są twarde. Miękkie stają się na drugi, trzeci dzień, jak wchłoną wilgoć z powietrza. Należy pamiętać zatem, aby na około 2 dni przed konsumpcją wyłożyć je na talerzyk, aby nabrały wilgoci z powietrza i zmiękły.
  7. Pierniczki można dowolnie polukrować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz