poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierniczki brukowce

 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 200 g białego cukru;
  3. 1/3 szklanki zimnej wody;
  4. 100 g miodu;
  5. 1 jajo;
  6. 50 g miękkiego masła;
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika.
Likier kawowy:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  3. 2 - 3 łyżki wrzącej wody.
Dodatkowo/opcjonalnie:
  1. Marmolada lub powidła śliwkowe (ja nie nadziewałam pierniczków).
1 szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wsypać 2 łyżki białego cukru i gotując na średnim ogniu skarmelizować (gotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki zimnej wody (karmel zareaguje bardzo gwałtownie) i stale mieszając, aż karmel się rozpuści, zagotować. Następnie dodać resztę cukru, miód, przyprawę korzenną, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę pszenną, dodać sodę i wymieszać (łyżką). Następnie dodać jajo, masło, wlać wystudzoną mieszankę cukru, miodu i przyprawy korzennej i wymieszać ręczenie lub za pomocą miksera, do połączenia składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), opcjonalnie nadziewać marmoladą, lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć).
  4. Tak przygotowane pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut (u mnie przez 18 minut), aż do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
  5. Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i kawę, wlać wrzątek i energicznie wymieszać (u mnie trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  6. Upieczone, wystudzone pierniczki polać lukrem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 30 pierniczków.
  2. Jest to przepis na blachę o wymierach 33 x 26 cm.
  3. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, aby zmiękły muszą wchłonąć wilgoć. W tym celu pierniczki, jeszcze przed lukrowaniem, należy ułożyć na talerzu/kratce i umieści w pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza lub umieścić je w puszce/słoiku i włożyć do niej/do niego kawałki obranych jabłek. Należy pamiętać, aby sprawdzać stan jabłek co około 2 dni, bo mogą spleśnieć. Jabka nie powinny też za bardzo stykać się z pierniczkami. Najlepiej umieścić je na małym talerzyku.
  4. Pierniczki potrzebują kilka dni, aby stały się miękkie.
  5. Pierniczki można przechowywać przez około 1 miesiąc (w przypadku brukowców bez nadzienia) lub przez 2 tygodnie (w przypadku brukowców z nadzieniem). Ja zwykle przechowuje polukrowane przez około 3 - 4 tygodnie i nic się im nie dzieje.
  6. Gęstość lukru można regulować poprzez zwiększenie/zmniejszenie ilości cukru pudru lub wrzątku.
Źródło przepisu: Moje Wypieki.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam je!
    Brakuje kawałka listy składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za uwagę :-)
    Mi się cała wyświetla.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pasuje do ciasta kandyzowana skórka z pomarańczy? I już bez nadziewania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają uroczo. Urok Świąt. Domowe pierniki, jakie by nie były, bedą smakowały i pachniały wybornie!:)

    OdpowiedzUsuń