wtorek, 28 lutego 2017

Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków

Składniki:
  1. 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450);
  2. 250 ml kwasu z kiszonych ogórków;
  3. 20 g świeżych drożdży;
  4. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 
  5. 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 
  6. 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 
  7. 1 łyżeczka białego cukru;
  8. 1 płaska łyżeczka soli.
Dodatkowo:
  1. Forma keksowa o wymiarach 22 x 11,5 cm;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy;
  3. Bułka tarta do oprószenia formy; lub
  4. Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) pokruszyć drożdże. Posypać cukrem i rozetrzeć łyżką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Po tym czasie do miski z drożdżami wlać kwas z kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb jest dość ciężkie i gęste.
  3. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę.
  5. Wyrośniętych chleb posmarować wodą po wierzchu i oprószyć pozostałymi ziarnami.
  6. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 minut.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), delikatnie skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  8. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 650 g.
  2. Jest to przepis na formę o wymiarach 22 x 11,5 cm.
  3. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
  4. Ciasto na chleb jest gęste i ciężkie.
  5. Z dodatku ziaren można zrezygnować.
  6. Chleb, po upieczeniu, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne, a zarazem delikatne wnętrze.
  7. Chleb pachnie i ma delikatny smak kiszonych ogórków. Nie nadaje się do kanapek ze słodkimi dodatkami. Wybornie smakuje z wędliną, czy samym masłem. 
  8. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawia, że skórka nie jest taka twarda.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz