Składniki:
- 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450);
- 250 ml kwasu z kiszonych ogórków;
- 20 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 płaska łyżeczka soli.
- Forma keksowa o wymiarach 22 x 11,5 cm;
- Tłuszcz do wysmarowania formy;
- Bułka tarta do oprószenia formy; lub
- Papier do pieczenia.
- Do miski (u mnie od miksera) pokruszyć drożdże. Posypać cukrem i rozetrzeć łyżką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Po tym czasie do miski z drożdżami wlać kwas z kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb jest dość ciężkie i gęste.
- Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę.
- Wyrośniętych chleb posmarować wodą po wierzchu i oprószyć pozostałymi ziarnami.
- Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), delikatnie skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.
- Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 650 g.
- Jest to przepis na formę o wymiarach 22 x 11,5 cm.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
- Ciasto na chleb jest gęste i ciężkie.
- Z dodatku ziaren można zrezygnować.
- Chleb, po upieczeniu, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne, a zarazem delikatne wnętrze.
- Chleb pachnie i ma delikatny smak kiszonych ogórków. Nie nadaje się do kanapek ze słodkimi dodatkami. Wybornie smakuje z wędliną, czy samym masłem.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawia, że skórka nie jest taka twarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz