sobota, 25 lutego 2017

Kluski leniwe z rodzynkami


Składniki:
  1. 250 g białego, półtłustego sera;
  2. 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml);
  3. 1 jajo;
  4. Szczypta soli;
  5. 50 g rodzynek.
Dodatkowo do polania/posypania po wierzchu:
  1. Biały cukier i/lub;
  2. Masło i bułka tarta.

 Sposób przygotowania:
  1. Rodzynki wsypać do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 20 minut do namoczenia. Po tym czasie rodzynki dobrze odsączyć z wody.
  2. Do miski pokruszyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać jajo i sól i wymieszać. 
  3. Ciasto zagniatać stopniowo dodając mąkę, aż do uzyskania sprężystej konsystencji (jeśli mąki będzie zbyt mało kluski rozpadną się podczas gotowania).
  4. Pod koniec zagniatania dodać namoczone i odsączone z wody rodzynki i połączyć z ciastem.
  5. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka).
  6. Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić.
  7. Podawać gorące, polane zarumienioną na maśle bułką tartą i/lub oprószone cukrem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz klusek, czyli max. porcja dla 2 dorosłych osób.
  2. Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym. 
  3. W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam 250 ml mąki i kluski miały odpowiednią konsystencję.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz:

  1. Smaczne:)
    zrobiłam raz z musem malinowym, drugi raz z masełkiem i bułeczką:)

    OdpowiedzUsuń