Składniki:
- 250 g białego, półtłustego sera;
- 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml);
- 1 jajo;
- Szczypta soli;
- 50 g rodzynek.
Dodatkowo do polania/posypania po wierzchu:
- Biały cukier i/lub;
- Masło i bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki wsypać do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 20 minut do namoczenia. Po tym czasie rodzynki dobrze odsączyć z wody.
- Do miski pokruszyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać jajo i sól i wymieszać.
- Ciasto zagniatać stopniowo dodając mąkę, aż do uzyskania sprężystej konsystencji (jeśli mąki będzie zbyt mało kluski rozpadną się podczas gotowania).
- Pod koniec zagniatania dodać namoczone i odsączone z wody rodzynki i połączyć z ciastem.
- Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka).
- Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić.
- Podawać gorące, polane zarumienioną na maśle bułką tartą i/lub oprószone cukrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz klusek, czyli max. porcja dla 2 dorosłych osób.
- Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym.
- W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam 250 ml mąki i kluski miały odpowiednią konsystencję.
Smaczne:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam raz z musem malinowym, drugi raz z masełkiem i bułeczką:)