wtorek, 21 lutego 2017

Muffiny pomarańczowe z polewą

Składniki:
  1. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
  2. 2/3 szklanki białego cukru;
  3. 1 łyżka proszku do pieczenia;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. 115 g rozpuszczonego, wystudzonego masła,
  6. 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  7. 1 duże jajo;
  8. 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  9. Skórka starta z 1 średniej pomarańczy.
Polewa:
  1. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  2.  1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  3. 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre tj. śmietanę, jajo, rozpuszczone, lekko wystudzone masło, sok z pomarańczy i skórkę startą z pomarańczy.
  3. Następnie, do wymieszanych, suchych składników wlać mokre składniki i niezbyt dokładnie wymieszać, jedynie do połączenia wszystkich składników ciasta.
  4. Do formy na muffiny włożyć papilotki i łyżką (najlepiej do lodów) nakładać porcje ciasta.
  5. Tak przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 16 - 18 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
  6. Upieczone muffinki wyjąć z formy i odstawić do lekkiego wystudzenia (na około 10 minut).
  7. W między czasie przygotować polewę. Do miseczki wsypać cukier puder, skórkę pomarańczową, wlać sok z pomarańczy i trzepaczką energicznie wymieszać, aż powstanie kremowa polewa.
  8. Przestudzone muffiny zamoczyć (wyrośniętym czubkiem w dół) w przygotowanej polewie i odstawić do jej zastygnięcia.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Muffiny przygotowane według tego przepisu są pachnące i wilgotne.
  3. W celu sprawdzenia, czy muffiny są upieczone, należy wbić w jedną z nich patyczek. Jeśli wyjdzie suchy - muffiny są upieczone, jeśli natomiast mokry - muffiny należy jeszcze przez chwilę piec. 
  4. Do przygotowania muffin potrzebne są dwie średnie pomarańcze. 
  5. W przypadku, gdyby polewa okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej cukru pudru.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Damn Delicious.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz