Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2/3 szklanki białego cukru;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 115 g rozpuszczonego, wystudzonego masła,
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 duże jajo;
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- Skórka starta z 1 średniej pomarańczy.
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszać składniki mokre tj. śmietanę, jajo, rozpuszczone, lekko wystudzone masło, sok z pomarańczy i skórkę startą z pomarańczy.
- Następnie, do wymieszanych, suchych składników wlać mokre składniki i niezbyt dokładnie wymieszać, jedynie do połączenia wszystkich składników ciasta.
- Do formy na muffiny włożyć papilotki i łyżką (najlepiej do lodów) nakładać porcje ciasta.
- Tak przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 16 - 18 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone muffinki wyjąć z formy i odstawić do lekkiego wystudzenia (na około 10 minut).
- W między czasie przygotować polewę. Do miseczki wsypać cukier puder, skórkę pomarańczową, wlać sok z pomarańczy i trzepaczką energicznie wymieszać, aż powstanie kremowa polewa.
- Przestudzone muffiny zamoczyć (wyrośniętym czubkiem w dół) w przygotowanej polewie i odstawić do jej zastygnięcia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Muffiny przygotowane według tego przepisu są pachnące i wilgotne.
- W celu sprawdzenia, czy muffiny są upieczone, należy wbić w jedną z nich patyczek. Jeśli wyjdzie suchy - muffiny są upieczone, jeśli natomiast mokry - muffiny należy jeszcze przez chwilę piec.
- Do przygotowania muffin potrzebne są dwie średnie pomarańcze.
- W przypadku, gdyby polewa okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej cukru pudru.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz