środa, 22 lutego 2017

Puszyste pączki

Składniki:
  1. 1 kg mąki pszennej;
  2. 5 żółtek + 2 całe jaja;
  3. 2 szklanki letniego mleka;
  4. 2 łyżki drobnego cukru do wypieków;
  5. 1/4 szklanki oleju;
  6. 50 g świeżych drożdży;
  7. 2 łyżki alkoholu (u mnie był to rum);
  8. Szczypta soli;
  9. 600 g marmolady różanej;
  10. Cukier puder do oprószenia pączków;
  11. Olej/smalec do smażenia pączków.
1 szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut, w celu wyrośnięcia.
  2. Do misy (u mnie od miksera) wbić 2 jaja. Dodać 5 żółtek, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą masę.
  3.  Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut).
  4. Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut.
  6. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym, ciepłym oleju/smalcu, z obu stron, na złoty kolor. Olej do smażenia pączków nie może być zbyt ciepły, gdyż wówczas pączki szybko spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Olej/smalec powinien mieć temperaturę około 170 stopni, dlatego też najlepiej smażyć pączki we frytownicy, gdzie można ustawić stałą temperaturę tłuszczu.
  7. Usmażone pączki układać na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu, i odstawić do wystudzenia.
  8. Wystudzone pączki nadziać, przy pomocy szprycy, marmoladą i oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 20 dużych pączków.
  2. Pączki należy wycinać szklanką o średnicy około 8,5 cm z ciasta o grubości około 2 cm.
  3. Rum w cieście można zastąpić spirytusem, a nawet octem. Jego dodatek zapewnia, że pączki nie chłoną tłuszczu.
  4. Nie należy przekraczać ilości mąki wskazanej w przepisie.
  5. Pączki najlepiej nadziewać po usmażeniu i wystudzeniu. Nadziewane przed smażeniem muszą być bardzo dobrze sklejone. W przeciwnym razie nadzienie może wypłynąć podczas smażenia.
  6. Marmoladę można zastąpić powidłami śliwkowymi ub innym ulubionym nadzieniem.
  7. Ciasto na pączki musi urosnąć, aż do podwojenia objętości. Podobnie przygotowane pączki (po wycięciu i uformowaniu w kule) muszą wyrosnąć, co w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu może trwać nawet godzinę.
  8. Wyrastające pączki nie mogą wyschnąć. W tym celu należy je przykryć czystą ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia.
  9. Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony.
  10. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund.
  11. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony.
  12. Pączki należy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

5 komentarzy:

  1. Chyba smażyły się w zbyt małej ilości oleju...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyły się w odpowiedniej ilości oleju (2 litry), a po usmażeniu były wyrośnięte, puszyste i pyszne.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Witam,
    Pączki wyglądają na niezwykle delikatne i puszyste. Czy mozna użyć suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    można użyć suchych drożdży instant (2 opakowania po 7 lub 8 g, w zależności od producenta), ale boję się, że mogą stracić na puszystości. Ja zawsze robiłam te pączki na świeżych drożdżach.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń