Składniki:
- 450 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 25 g świeżych drożdży;
- 230 g letniej wody;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżeczka soli.
- Blacha z wyposażenia piekarnika;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła.
- Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty).
- Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, lśniące i nie będzie się kleić do ścianek misy miksera.
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować bułkę.
- Bułki układać w sporych odstępach, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem/żyletką na krzyż, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut.
- Upieczone bułki wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 9 bułeczek.
- Drożdże świeże można zastąpić suchymi drożdżami instant (potrzebna będzie 1 paczuszka o wadze 7 g).
Bułeczki podaj na śniadanie z Domowym smarowidłem z fasoli
Smarowidło z fasoli |
Jezeli będę wyrabiać ciasto ręcznie, jak długo powinnam to robić?
OdpowiedzUsuń2 razy dłużej, tj. około 30 minut.
UsuńPozdrawiam,
G.M.
Mniam, smakowite bułeczki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńA mnie bułki urosły na szerokość a nie wysokość????
OdpowiedzUsuńklasyka na sniadanie
OdpowiedzUsuń