wtorek, 14 marca 2017

Chrupiące bułki pszenne


Składniki:
  1. 450 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 230 g letniej wody;
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  5. 1 łyżeczka białego cukru;
  6. 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
  1. Blacha z wyposażenia piekarnika;
  2. Papier do pieczenia.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml
























Sposób przygotowania:
  1. Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła.
  2. Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty).
  3. Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, lśniące i nie będzie się kleić do ścianek misy miksera.
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować bułkę.
  6. Bułki układać w sporych odstępach, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem/żyletką na krzyż, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
  7. Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut.
  8. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 9 bułeczek.
  2. Drożdże świeże można zastąpić suchymi drożdżami instant (potrzebna będzie 1 paczuszka o wadze 7 g).
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Bułeczki podaj na śniadanie z Domowym smarowidłem z fasoli

Smarowidło z fasoli

5 komentarzy:

  1. Jezeli będę wyrabiać ciasto ręcznie, jak długo powinnam to robić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowite bułeczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie bułki urosły na szerokość a nie wysokość????

    OdpowiedzUsuń