Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 2 szklanki mleka;
- 1 jajo;
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru;
- Olej do smażenia;
- Klarowane masło do podsmażenia gotowych naleśników.
Farsz:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (u mnie prażona);
- 200 g zmielonego sera twarogowego;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
- 1 jajo;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz cayenne.
1 szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem.
- Do miseczki wlać niewielką ilość oleju.
- Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta).
- Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron.
- Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.
- Do miski wsypać wystudzoną kaszę gryczaną, dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, jajo (surowe), śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.
- Powierzchnię każdego naleśnika posmarować dokładnie farszem i zwinąć w rulon.
- Tak przygotowane naleśniki delikatnie podsmażyć, na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle (około 1 łyżka), z obu stron.
- Naleśniki podawać ciepłe, same lub polane (jak np. u mnie) sosem pieczarkowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 7 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm.
- Do farszu można użyć zarówno gotowego, zmielonego sera (takiego jak do sernika, w wiaderkach), jak również samodzielnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera.
- Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym.
- Smak farszu można wzbogacić o podsmażony, pokrojony w niewielką kostkę boczek (około 125 g).
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Bardzo ciekawa kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka wersja naleśników.
OdpowiedzUsuń