czwartek, 30 marca 2017

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem


Składniki:
Ciasto na naleśniki:
  1. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 szklanki mleka;
  3. 1 jajo;
  4. 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
  5. 1/2 płaskiej łyżeczki cukru;
  6. Olej do smażenia;
  7. Klarowane masło do podsmażenia gotowych naleśników.
Farsz:
  1. 1/2 szklanki kaszy gryczanej (u mnie prażona);
  2. 200 g zmielonego sera twarogowego;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
  5. 1 jajo;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz cayenne.
 1 szklanka = 250 ml


 Sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem.
  4. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju.
  5. Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta).
  6. Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron.
  7. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.
  8. Do miski wsypać wystudzoną kaszę gryczaną, dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, jajo (surowe), śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.
  9. Powierzchnię każdego naleśnika posmarować dokładnie farszem i zwinąć w rulon.
  10. Tak przygotowane naleśniki delikatnie podsmażyć, na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle (około 1 łyżka), z obu stron.
  11. Naleśniki podawać ciepłe, same lub polane (jak np. u mnie) sosem pieczarkowym.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 7 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm.
  2. Do farszu można użyć zarówno gotowego, zmielonego sera (takiego jak do sernika, w wiaderkach), jak również samodzielnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera.
  3. Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym.
  4. Smak farszu można wzbogacić o podsmażony, pokrojony w niewielką kostkę boczek (około 125 g).
  5. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: