Składniki:
- Puszka cieciorki konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g);
- 1 duży batat;
- 150 g liści świeżego szpinaku baby;
- Puszka mleczka kokosowego (400 ml);
- Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g);
- 1 duża cebula;
- 3 duże ząbki czosnku;
- 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru;
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu);
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 2 łyżki oleju;
- 4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia po wierzchu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Batata obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (1 x 1 cm).
- Cieciorkę odsączyć z zalewy.
- Szpinak umyć pod bieżącą wodą.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Korzeń imbiru (około 4 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę).
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić ziarna kminu rzymskiego i prażyć, aż zacznie unosić się ich przyjemny aromat, a ziarna delikatnie się zarumienią (przez około 1 minutę; należy uważać, aby nie przypalić ziaren).
- Do uprażonych ziaren kminu rzymskiego dodać pokrojoną cebulę, szczyptę soli, wymieszać i smażyć razem, aż cebula stanie się miękka i zeszklona (przez około 3 minuty).
- Do cebuli z kminem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę).
- Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (przez około 30 minut).
- Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
- Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki będą dłużej się gotować w curry.
- Do dania można użyć także suchej ciecierzycy (około 1 i 1/2 szklanki) uprzednio ugotowanej i odcedzonej.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Vegan 8.
Jaka pyszna opcja! Uwielbiam bataty, a ciecierzycę jeszcze bardziej - musze spróbować ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/