środa, 29 marca 2017

Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem

Składniki:
  1. Puszka cieciorki konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g);
  2. 1 duży batat;
  3. 150 g liści świeżego szpinaku baby;
  4. Puszka mleczka kokosowego (400 ml);
  5. Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g);
  6. 1 duża cebula;
  7. 3 duże ząbki czosnku;
  8. 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru;
  9. 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu);
  10. 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  11. 1 łyżeczka kurkumy;
  12. 2 łyżki oleju;
  13. 4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia po wierzchu;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Batata obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (1 x 1 cm).
  2. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
  3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Korzeń imbiru (około 4 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę).
  6. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić ziarna kminu rzymskiego i prażyć, aż zacznie unosić się ich przyjemny aromat, a ziarna delikatnie się zarumienią (przez około 1 minutę; należy uważać, aby nie przypalić ziaren).
  8. Do uprażonych ziaren kminu rzymskiego dodać pokrojoną cebulę, szczyptę soli, wymieszać i smażyć razem, aż cebula stanie się miękka i zeszklona (przez około 3 minuty).
  9. Do cebuli z kminem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę).
  10. Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (przez około 30 minut).
  11. Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
  12. Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki będą dłużej się gotować w curry. 
  3. Do dania można użyć także suchej ciecierzycy (około 1 i 1/2 szklanki) uprzednio ugotowanej i odcedzonej.
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Vegan 8.

1 komentarz:

  1. Jaka pyszna opcja! Uwielbiam bataty, a ciecierzycę jeszcze bardziej - musze spróbować ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń