poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Sałatka z roszponki z serem pleśniowymi i pestkami granatu

Składniki:
  1. 1 opakowanie roszponki (125 g);
  2. 1 duży granat;
  3. 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol).
Sos do sałatki:
  1. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  2. 2 łyżki soku z granatu;
  3. Szczypta soli.














































Sposób przygotowania:
  1. Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek.
  2. Ser pleśniowy pokruszyć.
  3. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania pozostawić do sosu.
  4. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu.
  5. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki.
  2. Sałatka ma lekko słony, kwaśny i owocowy smak. Smak sera pleśniowego jest mocno wyczuwalny - sałatka nie będzie smakowała osobom, które nie lubią jego smaku.
  3. Sok z granatu można także wycisnąć wkładając kilka ziaren do wyciskarki do czosnku lub zawijając kilka ziaren w gazę i wyciskając.
  4. Smak sałatki można wzbogacić o pomidorki koktajlowe czy szczypiorek, ale sałatka w swej podstawowej wersji jest pyszna. W jej prostocie siła!
  5. 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz