- 1 opakowanie roszponki (125 g);
- 1 duży granat;
- 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol).
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z granatu;
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek.
- Ser pleśniowy pokruszyć.
- Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania pozostawić do sosu.
- Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu.
- Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki.
- Sałatka ma lekko słony, kwaśny i owocowy smak. Smak sera pleśniowego jest mocno wyczuwalny - sałatka nie będzie smakowała osobom, które nie lubią jego smaku.
- Sok z granatu można także wycisnąć wkładając kilka ziaren do wyciskarki do czosnku lub zawijając kilka ziaren w gazę i wyciskając.
- Smak sałatki można wzbogacić o pomidorki koktajlowe czy szczypiorek, ale sałatka w swej podstawowej wersji jest pyszna. W jej prostocie siła!
- 1 łyżka = 15 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz