wtorek, 4 kwietnia 2017

Bananowo-orzechowe batoniki z płatkami ciasteczkowymi

Składniki:
  1. 6 szklanek zbożowych płatków w kształcie ciasteczek o smaku czekoladowym Nestle Cookie Crisp;
  2. 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych;
  3. 1 szklanka chipsów bananowych;
  4. 1 szklanka lentilek;
  5. 1 szklanka białego cukru;
  6. 1 i 1/4 szklanki miodu (u mnie lipowy);
  7. 1 szklanka masła orzechowego (u mnie kremowe, bez kawałków orzechów).
Dodatkowo:
  1. Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Łyżka + odrobina masła.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml


Sposób przygotowania:
  1. Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do rondelka wlać miód. Dodać biały cukier. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. 
  3. Następnie dodać masło orzechowe i gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką kuchenną, aż masło orzechowe się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Zdjąć z ognia.
  4. Do miski wsypać płatki ciasteczkowe, orzeszki ziemne, lentilki, chipsy bananowe i delikatnie wymieszać.
  5. Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem orzechowym. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
  6. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
  7. Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
  8. Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
  9. Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić wzdłuż krótszego boku na 3 równe części, a każdą z tych części na 5 prostokątnych batoników.
 SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 prostokątnych batoników
  2. Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
  3. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
  4. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a chipsy bananowe innymi bakaliami np. rodzynkami.
  5. Batoniki mają przyjemny orzechowy, słodko - słony smak. Nie są twarde. W dotyku są elastyczne i delikatnie klejące.
  6. Batoniki nie wymagają pieczenia.
  7. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu:Julie's eats and treats.

1 komentarz: