Składniki:
- 6 szklanek zbożowych płatków w kształcie ciasteczek o smaku czekoladowym Nestle Cookie Crisp;
- 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych;
- 1 szklanka chipsów bananowych;
- 1 szklanka lentilek;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 i 1/4 szklanki miodu (u mnie lipowy);
- 1 szklanka masła orzechowego (u mnie kremowe, bez kawałków orzechów).
- Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm;
- Papier do pieczenia;
- Łyżka + odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka wlać miód. Dodać biały cukier. Zagotować, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodać masło orzechowe i gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką kuchenną, aż masło orzechowe się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Zdjąć z ognia.
- Do miski wsypać płatki ciasteczkowe, orzeszki ziemne, lentilki, chipsy bananowe i delikatnie wymieszać.
- Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem orzechowym. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
- Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
- Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
- Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
- Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić wzdłuż krótszego boku na 3 równe części, a każdą z tych części na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 prostokątnych batoników
- Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
- Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
- Lentilki można zastąpić m&m'sami, a chipsy bananowe innymi bakaliami np. rodzynkami.
- Batoniki mają przyjemny orzechowy, słodko - słony smak. Nie są twarde. W dotyku są elastyczne i delikatnie klejące.
- Batoniki nie wymagają pieczenia.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Te batoniki prezentują się niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuń