Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej (u mnie Kupiec);
- 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
- 1 szklanka startego sera Mimolette;
- 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła;
- 3/4 szklanki maślanki.
- Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny;
- Radełko do ciasta lub nóż do pizzy;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Zimne masło pokroić w kostkę.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do misy malaksera wrzucić starty ser Mimolette. Dodać mąkę, kaszkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól gruboziarnistą, słodką paprykę w proszku oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i miksować pulsacyjnie, aż mąka z kaszką, serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać sklejone bryłki piasku.
- Następnie dodać 3/4 szklanki maślanki i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione.
- Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
- Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm).
- Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż krakersy staną się złociste.
- Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
- Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 75 małych krakersów.
- Ciasto na krakersy jest bardzo miękkie, dlatego podczas wałkowania należy często podsypywać je mąką.
- Ja zawsze, z uwagi na oszczędność czasu i nakładu pracy, przygotowuje te krakersy w malakserze. Jeśli jednak go nie posiadacie, przy ręcznym wyrabianiu ciasta, ser należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na proszek). Przesypać go do miski. Dodać wszystkie, pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Dalej postępować jak w przepisie. Alternatywnie, zamiast malaksera, można użyć zwykłego miksera kuchennego z mieszadłami i postępować zgodnie z przepisem.
- 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Krakersy mają wyrazisty smak i aromat sera oraz wyczuwalny smak pieprzu, są przyjemnie chrupiące.
- Krakersy można przechowywać w chłodnym miejscu, w otwartych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przykrytych jedynie czystą ściereczką, przez około 2 tygodnie. W przypadku szczelnego zamknięcia pojemnika, krakersy stracą na chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz