poniedziałek, 13 marca 2017

Serowe krakersy z pieprzem

 Składniki:
  1. 1 szklanka mąki pszennej;
  2. 1 szklanka kaszki kukurydzianej (u mnie Kupiec);
  3. 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej;
  4. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  5. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  6. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
  7. 1 szklanka startego sera Mimolette;
  8. 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła;
  9. 3/4 szklanki maślanki.
Dodatkowo:
  1. Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny;
  2. Radełko do ciasta lub nóż do pizzy;
  3. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml.



Sposób przygotowania:
  1. Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Zimne masło pokroić w kostkę. 
  3. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do misy malaksera wrzucić starty ser Mimolette. Dodać mąkę, kaszkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól gruboziarnistą, słodką paprykę w proszku oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i miksować pulsacyjnie, aż mąka z kaszką, serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać  sklejone bryłki piasku.
  5. Następnie dodać 3/4 szklanki maślanki i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione.
  6. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  7. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około  3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm).
  8. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż krakersy staną się złociste.
  10. Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
  11. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO! 
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 75 małych krakersów.
  2. Ciasto na krakersy jest bardzo miękkie, dlatego podczas wałkowania należy często podsypywać je mąką.
  3. Ja zawsze, z uwagi na oszczędność czasu i nakładu pracy, przygotowuje te krakersy w malakserze. Jeśli jednak go nie posiadacie, przy ręcznym wyrabianiu ciasta, ser należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na proszek). Przesypać go do miski. Dodać wszystkie, pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Dalej postępować jak w przepisie. Alternatywnie, zamiast malaksera, można użyć zwykłego miksera kuchennego z mieszadłami i postępować zgodnie z przepisem.
  4. 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  5. Krakersy mają wyrazisty smak i aromat sera oraz wyczuwalny smak pieprzu, są przyjemnie chrupiące.
  6. Krakersy można przechowywać w chłodnym miejscu, w otwartych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przykrytych jedynie czystą ściereczką, przez około 2 tygodnie. W przypadku szczelnego zamknięcia pojemnika, krakersy stracą na chrupkości.
Źródło przepisu: Martha Stewart.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz