Składniki:
- 1/3 szklanki masła (76 g);
- 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy);
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
- 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów);
- 2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych;
- 2 szklanki zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo;
- 1/4 szklanki lentilek;
- 1 szklanka zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo.
- Kwadratowa forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm;
- Papier do pieczenia;
- Łyżka + odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Kwadratową formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka wlać miód. Dodać masło, cukier trzcinowy i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 1 minutę, stale mieszając. Zestawić z ognia
- Do miski wsypać zbożowe kuleczki oraz płatki owsiane i wymieszać.
- Następnie, do miski z płatkami, wlać ciepły, rozpuszczony miód z masłem, cukrem i masłem orzechowym. Całość dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
- Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
- Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
- Na wierzch równomiernie wysypać kuleczki zbożowe (1 szklanka) i letnilki i dokładnie podociskać, aby płatki i cukierki przykleiły się do batoników.
- Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i odstawić, w temperaturze pokojowej, na 2 - 3 godziny, aby masa zastygła. Masa musi całkowicie ostygnąć przed krojeniem.
- Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a następnie każdą z połówek na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 10 małych, prostokątnych batoników.
- Masa na batoniki, przed pokrojeniem, musi być całkowicie wystudzona.
- Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
- Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
- Lentilki można zastąpić m&m'sami, jak również można z ich dodatku zrezygnować.
- Batoniki są przyjemnie słodkie i średnio twarde.
- Batoniki nie wymagają pieczenia.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu:Dinners, Dishes & Desserts.
Zaciekawiła mnie ta propozycja. Apetycznie wyglądają te batoniki.
OdpowiedzUsuń