poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Batoniki owsiane z czekoladowymi kulkami


Składniki:
  1. 1/3 szklanki masła (76 g);
  2. 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy);
  3. 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
  4. 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów);
  5. 2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych;
  6. 2 szklanki zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo;
Do ułożenia na wierzchu batoników:
  1. 1/4 szklanki lentilek;
  2. 1 szklanka zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo.
Dodatkowo:
  1. Kwadratowa forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Łyżka + odrobina masła.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml


 Sposób przygotowania:
  1. Kwadratową formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do rondelka wlać miód. Dodać masło, cukier trzcinowy i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 1 minutę, stale mieszając. Zestawić z ognia
  3. Do miski wsypać zbożowe kuleczki oraz płatki owsiane i wymieszać.
  4. Następnie, do miski z płatkami, wlać ciepły, rozpuszczony miód z masłem, cukrem i masłem orzechowym. Całość dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
  5. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
  6. Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
  7. Na wierzch równomiernie wysypać kuleczki zbożowe (1 szklanka) i letnilki i dokładnie podociskać, aby płatki i cukierki przykleiły się do batoników.
  8. Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i odstawić, w temperaturze pokojowej, na 2 - 3 godziny, aby masa zastygła. Masa musi całkowicie ostygnąć przed krojeniem.
  9. Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a następnie każdą z połówek na 5 prostokątnych batoników.
 SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 małych, prostokątnych batoników.
  2. Masa na batoniki, przed pokrojeniem, musi być całkowicie wystudzona.
  3. Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
  4. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
  5. Lentilki można zastąpić m&m'sami, jak również można z ich dodatku zrezygnować.
  6. Batoniki są przyjemnie słodkie i średnio twarde.
  7. Batoniki nie wymagają pieczenia.
  8. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu:Dinners, Dishes & Desserts.

1 komentarz:

  1. Zaciekawiła mnie ta propozycja. Apetycznie wyglądają te batoniki.

    OdpowiedzUsuń