Składniki:
- 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g);
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżki białego cukru;
- 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody;
- 4 średnie, ugotowane, czerwone buraki;
- Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Korzeń chrzanu włożyć do miski. Zalać bardzo zimną wodą (tak, aby przykryła chrzan) i odstawić do namoczenia na noc. Dzięki temu chrzan łatwiej będzie obrać i zetrzeć.
- Następnego dnia korzeń chrzanu obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na miazgę).
- W przegotowanej, wystudzonej wodzie rozpuścić cukier (1/2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki) oraz sok z cytryny/ocet (3 łyżki) i wymieszać.
- Tak przygotowaną wodę z przyprawami wlać do miski z startym chrzanem i wymieszać.
- Buraki obrać, ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na miazgę, tak jak chrzan). Dodać do startego chrzanu. Wymieszać.
- Ćwikłę z chrzanem przyprawić solą, cukrem i octem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 600 ml ćwikły.
- Ćwikłę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez około 2 tygodnie.
- Słoik z ćwikłą musi być szczelnie zakręcony, aby chrzan nie zwietrzał.
- Ćwikła idealnie pasuje do mięs, wędlin czy jaj.
- Lepiej dodawać starte buraki do startego chrzanu, niż odwrotnie.
- Ostrość ćwikły można złagodzić dodając 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %. Dzięki dodatkowi śmietany ćwikła będzie kremowa i aksamitna.
- Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy.
- Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje.
- 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
dobra do obiadu
OdpowiedzUsuń