wtorek, 11 kwietnia 2017

Ćwikła domowa


Składniki:
  1. 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g);
  2. 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 1/2 łyżki białego cukru;
  5. 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody;
  6. 4 średnie, ugotowane, czerwone buraki;
  7. Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku.
1 szklanka = 250 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Korzeń chrzanu włożyć do miski. Zalać bardzo zimną wodą (tak, aby przykryła chrzan) i odstawić do namoczenia na noc. Dzięki temu chrzan łatwiej będzie obrać i zetrzeć.
  2. Następnego dnia korzeń chrzanu obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na miazgę).
  3. W przegotowanej, wystudzonej wodzie rozpuścić cukier (1/2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki) oraz sok z cytryny/ocet (3 łyżki) i wymieszać.
  4. Tak przygotowaną wodę z przyprawami wlać do miski z startym chrzanem i wymieszać.
  5. Buraki obrać, ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o najmniejszych  oczkach (na  miazgę, tak jak chrzan). Dodać do startego chrzanu. Wymieszać.
  6. Ćwikłę z chrzanem przyprawić solą, cukrem i octem do smaku.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 600 ml ćwikły.
  2. Ćwikłę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez około 2 tygodnie.
  3. Słoik z ćwikłą musi być szczelnie zakręcony, aby chrzan nie zwietrzał.
  4. Ćwikła idealnie pasuje do mięs, wędlin czy jaj.
  5. Lepiej dodawać starte buraki do startego chrzanu, niż odwrotnie.
  6. Ostrość ćwikły można złagodzić dodając 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %. Dzięki dodatkowi śmietany ćwikła będzie kremowa i aksamitna.
  7. Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy.
  8. Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje. 
  9. 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

1 komentarz: