wtorek, 18 kwietnia 2017

Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami

 Składniki:
  1. 225 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  2. 10 g zmielonych, suszonych grzybów (około 1/2 szklanki suszonych grzybów umieściłam w młynku do kawy i zmieliłam na pył);
  3. 115 g miękkiego masła;
  4. 2 szklanki mąki pszennej;
  5. 1 i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
  6. 1/4 szklanki mleka.
 Do oprószenia krakersów;
  1. Sól gruboziarnista.
Dodatkowo:
  1. Mikser/robot kuchenny;
  2. Mała, okrągła foremka do wycinania ciastek o średnicy około 3 cm;
  3. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Suszone grzyby umieścić w młynku do kawy/młynku do przypraw/pojemniku rozdrabniacza blendera i zmielić na pył.
  2. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć ser pleśniowy oraz dodać miękkie masło. Wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadeł/mieszadła, na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą i nie będzie widocznych grudek sera.
  3. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
  4. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy.
  5. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując, w razie potrzeby, mąką. Następnie wycinać małe, okrągłe krakersy.
  6. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (u mnie małym, deserowym) i obficie oprószyć solą gruboziarnistą.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 22 minut (w zależności od wielkości wyciętych krakersów, u mnie 15 minut), aż krakersy staną się złociste.
  8. Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
  9. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO!   
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 215 malutkich krakersów, wkrawanych okrągłą formą do ciastek o średnicy 3 cm.
  2. Masło do przygotowania krakersów powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie.
  3. Ciasto na krakersy jest dość miękkie, dlatego podczas wałkowania wymaga częstego podsypywania mąką. 
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  5. Krakersy mają intensywny smak sera pleśniowego.
  6. Krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przez około 1 tydzień. 
  7. Ciasto na krakersy można przygotować wcześniej, umieścić w specjalnych woreczkach do zamrażania (dostępnych np. w Ikea) i przechowywać w zamrażalniku przez okres do max. 3 miesięcy.
  8. Czas pieczenia krakersów może być różny (od 15 do 22 minut), w zależności od wielkości użytej wykrawaczki do ciastek. U mnie wykrawaczka była mała (3 cm średnicy) i krakersy piekły się przez 15 minut.
Źródło przepisu: Martha Stewart.

2 komentarze: