środa, 19 kwietnia 2017

Makaron z boczkiem i rukolą

Składniki:
  1. 300 krótkiego makaronu (u mnie sprężynki);
  2. 150 g wędzonego boczku;
  3. 150 g słodkiej, gęstej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy, do deserów);
  4. 50 g startego parmezanu;
  5. Duża garść rukoli;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.




























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Rukolę umyć, osuszyć.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
  4. Boczek pokroić w małą kostkę.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć. 
  6. Następnie, gdy boczek się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia.
  7. Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać.
  8. Na talerze nakładać makaron, na makaron kłaść rukolę, a wierzch posypać startym parmezanem.
  9. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz