- 300 krótkiego makaronu (u mnie sprężynki);
- 150 g wędzonego boczku;
- 150 g słodkiej, gęstej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy, do deserów);
- 50 g startego parmezanu;
- Duża garść rukoli;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Rukolę umyć, osuszyć.
- Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
- Boczek pokroić w małą kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć.
- Następnie, gdy boczek się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia.
- Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać.
- Na talerze nakładać makaron, na makaron kłaść rukolę, a wierzch posypać startym parmezanem.
- Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz