Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie penne);
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g);
- 1 puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 czerwonej papryczki chili;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cieciorkę odsączyć z zalewy.
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Paprykę i chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i chili. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, aż papryka stanie się miękka.
- Na patelnię z warzywami wrzucić odsączoną cieciorkę. Wlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści.
- Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz