środa, 12 kwietnia 2017

Surówka z pora, marchewki i jabłek

Składniki:
  1. 1 duży por (biała część);
  2. 3 średnie marchewki;
  3. 2 duże jabłka;
  4. 3 - 4 łyżki majonezu;
  5. Sól;
  6. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Pora, marchewki i jabłka umyć i osuszyć.
  2. Pora przekroić wzdłuż na 2 części i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski.
  3. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski z pokrojonym porem. Wymieszać.
  4. Surówkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja surówki.
  2. Zamiast 3 - 4 łyżek majonezu, można dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki w proporcji 1:1 (np. 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu).
  3. Pokrojonego pora można ułożyć na sicie i sparzyć wrzątkiem, wówczas surówka będzie łagodniejsza w smaku.
  4. Smak surówki można wzbogacić o drobno posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: