Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie spaghetti);
- 125 g serka mascarpone;
- 100 g wędzonego łososia;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1/2 pęczka koperku;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Z połowy cytryny wycisnąć sok.
- Wędzonego łososia pokroić w niewielkie kawałki.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić łososia i delikatnie podsmażyć.
- Do podsmażonego łososia dodać serek mascarpone. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż serek się rozpuści.
- Następnie dodać sok z cytryny, drobno posiekany koperek. Przyprawić pieprzem i (ewentualnie) solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Do odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch, dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Smak potrawy można wzbogacić o podsmażoną razem z łososiem, drobno pokrojoną, małą cebulę i/lub przeciśnięty przez praskę i podsmażony razem z łososiem ząbek czosnku.
- Należy uważać z dodatkiem soli, bo łosoś wędzony sam w sobie jest słony.
przpraszam bardzo, powaliło panią? od kiedy łososie pływają w rzymie żeby robić je z makaronem spaghetii?
OdpowiedzUsuńLososie nie plywaja rowniez z cytrynami wsrod koperku rosnacego na rafie serka mascarpone glabie :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJebać PiS
OdpowiedzUsuńMniam,mam zamiar zrobić,palce lizac
OdpowiedzUsuńKomentarze bardzo na poziomie.Pogratulować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie ��
OdpowiedzUsuńChyba tak podanego łososia jeszcze nie jadłam, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować. Ja także bardzo chętnie zaglądam na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie za każdym razem mogę znaleźć całą masę najróżniejszych przepisów na dania z łososiem.
OdpowiedzUsuń