czwartek, 4 maja 2017

Makaron w sosie szpinakowo - pomdorowym
























Składniki:
  1. 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti);
  2. 250 g liści świeżego szpinaku baby;
  3. 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g);
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 duża cebula;
  6. 250 g serka mascarpone;
  7. 3 łyżki startego parmezanu; 
  8. Olej do smażenia;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
  4. Szpinak umyć, drobno posiekać. 
  5. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć.
  7. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko zgęstnieje.
  8. Następnie dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia.
  9. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem.
  10. Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Serek mascarpone można zastąpić ricottą, ewentualnie kremowym serkiem śmietankowym jak np. Almette śmietankowy czy Philadelphia, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym (nie koncentratem; wówczas nie ma konieczności blendowania).
  4. Smak sosu można wzbogacić o 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz