Składniki:
- 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti);
- 250 g liści świeżego szpinaku baby;
- 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 duża cebula;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki startego parmezanu;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Szpinak umyć, drobno posiekać.
- Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć.
- Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko zgęstnieje.
- Następnie dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia.
- Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem.
- Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Serek mascarpone można zastąpić ricottą, ewentualnie kremowym serkiem śmietankowym jak np. Almette śmietankowy czy Philadelphia, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym (nie koncentratem; wówczas nie ma konieczności blendowania).
- Smak sosu można wzbogacić o 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz