piątek, 28 kwietnia 2017

Zupa jarzynowa z zacierkami


Składniki:
  1. 1 duża ćwiartka z kurczaka;
  2. 6 średnich ziemniaków;
  3. 2 średnie marchewki;
  4. 1 średnia pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 1 średnia cebula;
  8. 1 szklanka mrożonego groszku;
  9. 2,5 litra zimnej wody;
  10. 3/4 szklanki makaronu zacierki;
  11. Pęczek koperku;
  12. 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %;
  13. 1 liść laurowy;
  14. 2 ziarna ziela angielskiego;
  15. Sól;
  16. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tzw. wiórki. Resztę jarzyn pozostawić w całości.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
  5. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą.
  6. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
  7. Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje i będzie łatwo odchodzić od kości. 
  8. Po tym czasie ugotowane mięso wyjąć z zupy, a do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać mrożony groszek.
  9. Gdy ziemniaki i groszek będą miękkie do zupy wsypać zacierki, wymieszać i gotować przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie ugotowany. Zestawić z ognia.
  10. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielić od kości, zdjąć skórę, pokroić i dodać do zupy.
  11. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę, dodać pokrojony koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3,5 l zupy.
  2. Zupa ma delikatny smak.
  3. Mrożony groszek można zastąpić groszkiem konserwowym. Można go także zastąpić kalafiorem czy fasolką szparagową.
  4. 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Kolejny przepis testuje i kolejny raz jestem zadowolona z efektów. Najlepsza strona z przepisami! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis testuje i kolejny raz jestem zadowolona z efektów. Najlepsza strona z przepisami! <3

    OdpowiedzUsuń