piątek, 19 maja 2017

Makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Składniki:
  1. 350 g makaronu spaghetti;
  2. 80 g szynki parmeńskiej w plasterkach (5 plastrów);
  3. 250 g serka mascarpone;
  4. 80 g suszonych pomidorów z zalewy;
  5. 1 łyżka oleju ze słoika z pomidorami suszonymi;
  6. 1 duża cebula;
  7. 2 ząbki czosnku.
  8. 1 łyżka oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu).
  2. Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić.
  6. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę razem podsmażać (około 4 minut) i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać razem krótką chwilę.
  7. Następnie dodać czosnek, krótko podsmażyć (około 30 sekund) i dodać serek mascarpone oraz olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i  całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  8. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać.
  9. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Sos ma delikatny smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły.
  4. Szynkę parmeńską można zastąpić wędzonym boczkiem lub filetem z piersi kurczaka.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz