Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti;
- 80 g szynki parmeńskiej w plasterkach (5 plastrów);
- 250 g serka mascarpone;
- 80 g suszonych pomidorów z zalewy;
- 1 łyżka oleju ze słoika z pomidorami suszonymi;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku.
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu).
- Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę razem podsmażać (około 4 minut) i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać razem krótką chwilę.
- Następnie dodać czosnek, krótko podsmażyć (około 30 sekund) i dodać serek mascarpone oraz olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Sos ma delikatny smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły.
- Szynkę parmeńską można zastąpić wędzonym boczkiem lub filetem z piersi kurczaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz