Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska;
- 1 duża marchewka;
- 1 duże jabłko;
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku;
- 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki).
- 1/4 szklanki białego cukru;
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %;
- 1 szklanka zimnej wody;
- 1/4 szklanki oleju;
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać.
- Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie nim potrząsać, aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści.
- Tak przygotowany dressing wlać do surówki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęcia salaterka surówki została przygotowana z połowy składników.
- Surówka jest słodko - kwaśna w smaku. Idealnie nadaje się do mięs i ryb.
Śliczna i kolorowa)))
OdpowiedzUsuń