czwartek, 18 maja 2017

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem

Składniki:
  1. 1 średnia kapusta pekińska;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 duże jabłko;
  4. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  5. 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku;
  6. 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki).
Dressing:
  1. 1/4 szklanki białego cukru;
  2. 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %;
  3. 1 szklanka zimnej wody;
  4. 1/4 szklanki oleju;
  5. 1/2 łyżeczki soli.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać.
  5. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.
  6. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie nim potrząsać, aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści.
  7. Tak przygotowany dressing wlać do surówki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęcia salaterka surówki została przygotowana z połowy składników.
  2. Surówka jest słodko - kwaśna w smaku. Idealnie nadaje się do mięs i ryb.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: