Składniki:
- 500 g długiego makaronu (u mnie linguini);
- 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości;
- 2 szalotki;
- 2 ząbki czosnku;
- 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina;
- 1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu;
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Kilka listków bazylii;
- Sól;
- Pieprz.
- 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda po 400 g);
- 1 laska selera naciowego;
- 1 średnia marchewka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała cebula;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- 1 liść laurowy;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę i szalotki obrać, drobno posiekać.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.
- Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę.
- Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
- Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną, na patelni oliwę (1/4 szklanki) wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.
- Następnie, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na drugiej patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone udka z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak stanie się złocisty (przez około 10 minut).
- Na patelnię z podsmażonym kurczakiem wrzucić szalotki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać i gotować razem przez około 2 minuty.
- Po tym czasie wlać przygotowany sos pomidorowy, dodać posiekany rozmaryn i całość gotować na małym ogniu, przez około 10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać.
- Makaron podawać gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
- Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania.
- Sos pomidorowy, stanowiący bazę ragoût z kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem do ragoût z kurczaka, należy go podgrzać.
- Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym, a białe, wytrawne wino - bulionem drobiowym, choć wpłynie to na smak potrawy.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń