wtorek, 16 maja 2017

Makaron z ragoût z kurczaka

Składniki:
  1. 500 g długiego makaronu (u mnie linguini);
  2. 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości;
  3. 2 szalotki;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina;
  6. 1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu;
  7. 1/2 szklanki drobno startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  9. Kilka listków bazylii;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Sos pomidorowy:
  1. 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda po 400 g);
  2. 1 laska selera naciowego;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 1 mała cebula;
  6. 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  7. 1 liść laurowy;
  8. Sól;
  9. Pieprz. 
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę i szalotki obrać, drobno posiekać.
  3. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. 
  4. Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. 
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  7. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę.
  8. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
  9. Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną, na patelni oliwę (1/4 szklanki) wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać. 
  10. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  11. Następnie, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone udka z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak stanie się złocisty (przez około 10 minut).
  13. Na patelnię z podsmażonym kurczakiem wrzucić szalotki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać i gotować razem przez około 2 minuty.
  14. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomidorowy, dodać posiekany rozmaryn i całość gotować na małym ogniu, przez około 10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  15. Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać.
  16. Makaron podawać gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania.
  3. Sos pomidorowy, stanowiący bazę ragoût z kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem do ragoût z kurczaka, należy go podgrzać.
  4. Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym, a białe, wytrawne wino - bulionem drobiowym, choć wpłynie to na smak potrawy.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Giada De Laurentiis.

























1 komentarz: