środa, 17 maja 2017

Kotlety schabowe duszone w sosie
























Składniki:
  1. 1 kg schabu bez kości;
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 2 średnie cebule;
  4. 1/2 białej części pora;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 1/2 łyżki majeranku;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 5 ziaren ziela angielskiego;
  9. 1 łyżka domowej vegety.
  10. 3 łyżki oleju;
  11. 1 czubata łyżka masła klarowanego;
  12. 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa;
  13. 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml


























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę.
  2. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  3. Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
  6. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej.
  7. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) oraz masło klarowane (1 czubata łyżka) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości rondla.
  8. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, pióra cebuli, plasterki pora, wymieszać i podsmażyć, dodając pod sam koniec smażenia przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla z kotletami.
  9. Do rondla z kotletami i warzywami wlać zimną wodę (woda powinna zakrywać mięso). Dodać ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz domową vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia (na około 5 minut przed końcem) dodać majeranek.
  10. Następnie wyjąć kotlety z sosu i przełożyć na talerz.
  11. W miseczce wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
  12. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić z ognia.
  13. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie.
  2. Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy.
  3. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu.
  4. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki.
  5. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki i w takiej postaci najbardziej smakuje mojej rodzinie.
  6. Smak sosu można wzbogacić o słodką paprykę w proszku czy kminek.
  7. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł. Zrobiłam z wczorajszych kotletów schabowych, a z ziemniaków, które zostały ulepilam kluski śląskie i sztos!

    OdpowiedzUsuń