Składniki:
- 1 kg schabu bez kości;
- 1 średnia marchewka;
- 2 średnie cebule;
- 1/2 białej części pora;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżki majeranku;
- 1 liść laurowy;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka domowej vegety.
- 3 łyżki oleju;
- 1 czubata łyżka masła klarowanego;
- 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
- Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej.
- Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) oraz masło klarowane (1 czubata łyżka) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości rondla.
- Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, pióra cebuli, plasterki pora, wymieszać i podsmażyć, dodając pod sam koniec smażenia przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla z kotletami.
- Do rondla z kotletami i warzywami wlać zimną wodę (woda powinna zakrywać mięso). Dodać ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz domową vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia (na około 5 minut przed końcem) dodać majeranek.
- Następnie wyjąć kotlety z sosu i przełożyć na talerz.
- W miseczce wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
- Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić z ognia.
- Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie.
- Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy.
- Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu.
- Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki.
- Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki i w takiej postaci najbardziej smakuje mojej rodzinie.
- Smak sosu można wzbogacić o słodką paprykę w proszku czy kminek.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Świetny pomysł. Zrobiłam z wczorajszych kotletów schabowych, a z ziemniaków, które zostały ulepilam kluski śląskie i sztos!
OdpowiedzUsuń