Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
- 4 łyżki masła klarowanego;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka curry w proszku;
- 1 litr bulionu drobiowego;
- 1 szklanka mleka 3,2 %;
- 1 szklanka słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 1 duże twarde jabłko (u mnie odmiana Granny Smith);
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
- 1 łyżeczka chili w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, pokroić w małą kostkę.
- Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić masło (2 łyżki) i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić kosteczki kurczaka i podsmażyć na średnim ogniu, aż staną się lekko złociste. Podsmażonego kurczaka wyjąć z garnka i przełożyć na talerzyk.
- Następnie zmniejszyć ogień i do tego samego garnka dodać masło (kolejne 2 łyżki) i rozpuścić. Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę (cebula zbierze cały smak, który pozostał z podsmażania kurczaka) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyć.
- Podsmażoną cebulę posypać równomiernie mąką i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie dodać curry w proszku, wymieszać i podsmażać całość, stale mieszając, przez około 1 minutę.
- Do podsmażonej cebuli z curry wlać bulion drobiowy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę oraz przyprawić cukrem trzcinowym (1 łyżka), chili w proszku (1 łyżeczka), solą i pieprzem do smaku i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
- Następnie dodać podsmażone kosteczki kurczaka i pokrojone w kostkę jabłko i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 - 10 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i odstawić na 5 - 10 minut przed podaniem (dzięki temu jabłka przejdą smakiem zupy i pozostaną lekko chrupie - nie rozpadną się w zupie).
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
- Zupę można podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
- Zupa Mulligatawny jest tradycyjną, wschodnio-indyjską zupą curry. Istnieje wiele jej odmian, a jej składniki mogą się różnić od zaproponowanych przeze mnie. Ta wersja zupy Mulligatawny jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest lekko pikantna, o wyrazistym smaku curry. Pokrojone w kostkę jabłko dodaje jej świeżości.
- Kurczaka należy pokroić w małą kostkę. Im większe będą kawałki kurczak - tym dłużej będzie się podsmażał.
- Do przygotowania zupy najlepsze są jabłka twarde, soczyste i jędrne, o słodko - kwaśnym smaku, które nie rozpadną się w zupie. U mnie to odmiana Granny Smith. Można także użyć innych odmian jabłek twardych, soczystych i słodko-winnych jak np. Gloster, Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzyli że kurczak z sosem po prostu? Dużo tłuszczu dużo cukrów i węglowodanów, przede wszystkim dużo tłuszczów nasyconych... masakra...
OdpowiedzUsuń