- 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
- 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
- 4 duże ogórki konserwowe w słodkiej zalewie (u mnie ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia);
- 3 jaja ugotowane na twardo;
- 3/4 szklanki majonezu;
- 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa);
- 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie;
- 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Szczypiorek wraz z dymką oraz koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Jaja ugotować na twardo. Odcedzić. Przelać bardzo zimną wodą. Obrać. Pokroić w kostkę.
- Ogórki konserwowe odcedzić z zalewy (zalewy nie wylewać!) i pokroić w drobną kostkę.
- Gorące, odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree.
- Do gorącego puree z ziemniaków dodać majonez, musztardę, posiekany szczypiorek i koperek, łyżkę zalewy ze słoika z ogórkami oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz cayenne). Dokładnie wymieszać.
- Do tłuczonych ziemniaków z przyprawami dodać pokrojone jajka oraz ogórki konserwowe i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, musztardą i zalewą z ogórków do smaku.
- Ziemniaki podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, lub na zimno - jako sałatkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duży (widoczny na zdjęciach) talerz ziemniaków.
- Ziemniaki można podać jako dodatek do obiadu (z uwagi na zimne dodatki tak przygotowane ziemniaki nie są gorące; jeśli zbytnio ostygną, można przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i podgrzać w piekarniku) lub na zimno jako sałatkę.
- Do ziemniaków należy użyć ogórków konserwowych w słodkiej zalewie. Ja użyłam ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia z Biedronki. Ogórki te są w słodkiej zalewie i idealnie pasują smakiem do tej sałatki.
- Tak przygotowane ziemniaki idealnie nadają się do potraw z grilla. Świetnie smakują na ciepło i na zimno!
Pomysł świetny:) Kupuję;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie. Wypróbowałabym.
OdpowiedzUsuń