czwartek, 11 maja 2017

Tłuczone ziemniaki z ogórkami konserwowymi i jajkami

Składniki:
  1. 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
  3. 4 duże ogórki konserwowe w słodkiej zalewie (u mnie ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia);
  4. 3 jaja ugotowane na twardo;
  5. 3/4 szklanki majonezu;
  6. 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa);
  7. 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku;
  8. 1/2 łyżeczki soli;
  9. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
  10. 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  11. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie;
  12. 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Szczypiorek wraz z dymką oraz koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Jaja ugotować na twardo. Odcedzić. Przelać bardzo zimną wodą. Obrać. Pokroić w kostkę.
  4. Ogórki konserwowe odcedzić z zalewy (zalewy nie wylewać!) i pokroić w drobną kostkę.
  5. Gorące, odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree.
  6. Do gorącego puree z ziemniaków dodać majonez, musztardę, posiekany szczypiorek i koperek, łyżkę zalewy ze słoika z ogórkami oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz cayenne). Dokładnie wymieszać.
  7. Do tłuczonych ziemniaków z przyprawami dodać pokrojone jajka oraz ogórki konserwowe i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, musztardą i zalewą z ogórków do smaku.
  8. Ziemniaki podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, lub na zimno - jako sałatkę.
SMACZNEGO! 
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duży (widoczny na zdjęciach) talerz ziemniaków.
  2. Ziemniaki można podać jako dodatek do obiadu (z uwagi na zimne dodatki tak przygotowane ziemniaki nie są gorące; jeśli zbytnio ostygną, można przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i podgrzać w piekarniku) lub na zimno jako sałatkę.
  3. Do ziemniaków należy użyć ogórków konserwowych w słodkiej zalewie. Ja użyłam ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia z Biedronki. Ogórki te są w słodkiej zalewie i idealnie pasują smakiem do tej sałatki. 
  4. Tak przygotowane ziemniaki idealnie nadają się do potraw z grilla. Świetnie smakują na ciepło i na zimno!
Źródło przepisu: Ree Drummond.

3 komentarze: