- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 250 g letniej wody;
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
- 1 łyżeczka soli;
- 100 g zielonych oliwek;
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy.
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
- Oliwki odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
- Do miseczki wlać letnią wodę (250 g). Pokruszyć drożdże. Wsypać cukier. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży.
- Do misy (u mnie od miksera) wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto (ja zagniatam mikserem, przy użyciu haka do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Następnie uformować podłużny bochenek (instrukcja formowania podłużnego bochenka - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut.
- Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 35 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można przykryć chleb kawałkiem folii aluminiowej lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.
- Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 800 g bochenek chleba.
- Chleb można także upiec w keksówce.
- W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) najlepiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
- Koszyk do wyrastania można zastąpić dużym sitkiem kuchennym lub durszlakiem.
- Nacięcie chleba zapobiega jego pęknięciu w innych miejscach podczas pieczenia.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.
Upiekłam ten chlebek i wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis i pozrawiam :)
OdpowiedzUsuń