piątek, 2 czerwca 2017

Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami (na drożdżach)

 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 
  2. 250 g letniej wody;
  3. 15 g świeżych drożdży;
  4. 1 łyżeczka białego cukru;
  5. 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 100 g zielonych oliwek;
  8. 100 g suszonych pomidorów z zalewy.

Sposób przygotowania:
  1. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
  2. Oliwki odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
  3. Do miseczki wlać letnią wodę (250 g). Pokruszyć drożdże. Wsypać cukier. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży.
  4. Do misy (u mnie od miksera) wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto (ja zagniatam mikserem, przy użyciu haka do ciasta drożdżowego).
  5. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Następnie uformować podłużny bochenek (instrukcja formowania podłużnego bochenka - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut.
  7. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 35 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można przykryć chleb kawałkiem folii aluminiowej lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.
  8. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 g bochenek chleba.
  2. Chleb można także upiec w keksówce.
  3. W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) najlepiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. Koszyk do wyrastania można zastąpić dużym sitkiem kuchennym lub durszlakiem.
  6. Nacięcie chleba zapobiega jego pęknięciu w innych miejscach podczas pieczenia. 
  7. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.

1 komentarz:

  1. Upiekłam ten chlebek i wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis i pozrawiam :)

    OdpowiedzUsuń