Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 225 g niesolonego, miękkiego masła;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1 duże jajo;
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g);
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy);
- 2 łyżki mleka;
- Kilka kropel barwnika czerwonego barwnika spożywczego w żelu (u mnie Dr. Oetker).
- Kolorowa posypka cukrowa;
- Papier do pieczenia;
- Folia spożywcza;
- Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek (u mnie Wilton - Arka Noego).
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać.
- Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać cukier oraz cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę. Wbić jaja, wlać ekstrakt waniliowy i migdałowy i ponownie zmiksować.
- Następnie, stale miksując na najniższych obrotach miksera, wsypywać powoli mąkę i miksować, aż do dokładnego połączenia składników.
- Tak przygotowane części podzielić na 2 równe części, każdą z części ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, w celu schłodzenia, na 1,5 godziny.
- Po tym czasie, na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować pierwszą część ciasta (druga część ciasta, do momentu jej użycia, powinna pozostać w lodówce), podsypując mąką, na placek o grubości ok. 3 mm i wykrywać małe ciasteczka w kształcie zwierzątek.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze układać rzędami, w niewielkich odstępach ciastka.
- Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
- Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste.
- Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
- Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu i dokładnie wymieszać. W ten sposób uzyska się różowy oraz biały lukier.
- Całkowicie wystudzone ciasteczka udekorować lukrem, posypać kolorową posypką cukrową i odstawić w celu zastygnięcia lukru.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 175 małych ciasteczek - zwierzątek, wycinanych mini wykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego), o max. wielkości 3,8 cm.
- Ciasto na ciastka można przechowywać w lodówce przez całą noc, następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde.
- Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym.
- Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker.
- Polukrowane ciastka można przechowywać w puszce przez max. 3 dni, a niepolukrowane do 7 dni.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz