środa, 21 czerwca 2017

Kurczak w sosie śmiatnanowo-kurkowym (na winie)

Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 400 g świeżych kurek;
  3. 500 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
  4. 2 średnie cebule;
  5. 250 ml półwytrawnego, białego wina;
  6. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  7. 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka;
  8. Olej do smażenia;
  9. 1 czubata łyżka masła klarowanego;
  10. Sól;
  11. Pieprz.














































Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. 
  2. Cebule obrać, drobno posiekać.
  3. Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe przekroić na pół.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na rozgrzany na patelni  olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  6. Do pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju dodać klarowane masło i rozgrzać. Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kurki i przez kilka minut razem podsmażać.
  7. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje.
  8. Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
  9. Kurczaka w sosie kurkowym podawać gorącego, posypanego drobno posiekaną natką pietruszki, z młodymi ziemniakami/ryżem/kaszą/makaronem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Grzyby bardzo lubią pieprz.
  3. Kurki można zastąpić innymi świeżymi grzybami np. maślakami, prawdziwkami, borowikami, podgrzybkami lub ewentualnie pieczarkami.
  4. Przyprawę do kurczaka można zastąpić solą i pieprzem i nimi oprószyć pokrojonego kurczaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie, pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie. Kurczak z kurkami musi smakować wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń