Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 400 g świeżych kurek;
- 500 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
- 2 średnie cebule;
- 250 ml półwytrawnego, białego wina;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka;
- Olej do smażenia;
- 1 czubata łyżka masła klarowanego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe przekroić na pół.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Do pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju dodać klarowane masło i rozgrzać. Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kurki i przez kilka minut razem podsmażać.
- Do podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje.
- Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
- Kurczaka w sosie kurkowym podawać gorącego, posypanego drobno posiekaną natką pietruszki, z młodymi ziemniakami/ryżem/kaszą/makaronem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Grzyby bardzo lubią pieprz.
- Kurki można zastąpić innymi świeżymi grzybami np. maślakami, prawdziwkami, borowikami, podgrzybkami lub ewentualnie pieczarkami.
- Przyprawę do kurczaka można zastąpić solą i pieprzem i nimi oprószyć pokrojonego kurczaka.
Bardzo apetyczne danie, pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Kurczak z kurkami musi smakować wyjątkowo!
OdpowiedzUsuń