czwartek, 22 czerwca 2017

Queso Fundido z kiełbasą chorizo

 Składniki:
  1. 280 g pikantnej kiełbasy chorizo;
  2. 1 średnia, biała cebula;
  3. 1 średnia, żółta papryka;
  4. 1 średnia, zielona papryka;
  5. 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack, u mnie czerwony cheddar);
  6. Szczypta chili w proszku;
  7. 1 średni pomidor;
  8. 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry.
Dodatkowo/ do podania:
  1. Nachos i/lub;
  2. Tortille, najlepiej w wielkości do taco;
  3. Sok wyciśnięty z połowy limonki do polania po zapieczeniu - opcjonalnie.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml















































Sposób przygotowania:
  1. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Chorizo pokroić w drobną kostkę.
  7. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię teflonową wrzucić pokrojone chorizo i podsmażać, aż stanie się delikatnie chrupiące i brązowe. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Na pozostały na patelni tłuszcz, który się wytopił z chorizo (jeśli jest go dużo - odlać, powinno pozostać około 1 łyżki) wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone papryki i całość podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Na dno patelni żeliwnej/naczynia żaroodpornego ułożyć równomiernie 1/3 startego sera, na ser  położyć połowę usmażonego chorizo, na kiełbasę 1/3 startego sera, na ser wyłożyć całą podsmażoną paprykę z cebulą, ponownie posypać 1/3 sera i pozostałą częścią chorizo. Wierzch Queso oprószyć chili w proszku.
  10. Queso Fundido wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 8 minut, aż ser będzie bulgotał, stopi się i będzie gorący.
  11. Wyjąć z piekarnika. Posypać pokrojonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Ewentualnie skropić sokiem wyciśniętym z limonki.
  12. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z nachosami lub tortillami.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Queso Fundido, czyli w tłumaczeniu topiony ser, "nazywane jest niekiedy meksykańskim fondue. Bazą tej przekąski jest bowiem ser, a nawet kilka jego gatunków – ważne aby dobrze się topiły i pozostawały półpłynne" [Notatnik kuchenny].
  2. Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. mozzarelli (ale w bloku, nie w kulkach), monterey jack czy goudy. Ważne żeby ser dobrze się topił i po zapieczeniu pozostawał półpłynny. Ja zrobiłam z czerwonym cheddarem, który po zapieczeniu nie pozostał niestety półpłynny...
  3. Chorizo można zastąpić mięsem mielonym - wieprzowym, wołowym lub wołowo-wieprzowym, doprawionym chili w proszku, aby Queso było pikantne. Po podsmażeniu chorizo/mięsa mielonego należy usunąć nadmiar tłuszczu, aby Queso nie było bardzo tłuste. Chorizo należy dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręcznikami.
  4. Potrawa jest tłusta, ale pyszna. Idealna na imprezy!
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz