środa, 14 czerwca 2017

Makaron z boczkiem i serem gorgonzola

Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 1 mała cebula;
  3. 1 ząbek czosnku;
  4. 125 g wędzonego boczku;
  5. 125 g sera gorgonzola;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  7. 1/2 szklanki mleka;
  8. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  9. 1/2 pęczka natki pietruszki do oprószenia po wierzchu;
  10. Pieprz;
  11. Sól;
  12. Olej do smażenia. 
Szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  5. Ser gorgonzola pokruszyć na mniejsze kawałki.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojony boczek i delikatnie podsmażyć.
  7. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość przyprawić pieprzem i słodką papryką.
  8. Na patelnię z podsmażonym boczkiem, cebulą i czosnkiem wlać mleko, dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem.
  9. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać.
  10. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
  2. Należy uważać, aby nie przesolić sosu. Boczek i gorgonzola są słone.
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  4. Sos, dzięki dodatkowi gorgonzoli ma ostry smak.
  5. Makaron można posypać po wierzchu startym parmezanem. 
  6. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz