Składniki:
- 250 g makaronu penne;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 125 g wędzonego boczku;
- 125 g sera gorgonzola;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1/2 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 pęczka natki pietruszki do oprószenia po wierzchu;
- Pieprz;
- Sól;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Ser gorgonzola pokruszyć na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojony boczek i delikatnie podsmażyć.
- Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość przyprawić pieprzem i słodką papryką.
- Na patelnię z podsmażonym boczkiem, cebulą i czosnkiem wlać mleko, dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem.
- Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
- Należy uważać, aby nie przesolić sosu. Boczek i gorgonzola są słone.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Sos, dzięki dodatkowi gorgonzoli ma ostry smak.
- Makaron można posypać po wierzchu startym parmezanem.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz