Składniki:
- 500 g makaronu macaroni;
- 1 jajo;
- 60 g masła;
- 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie 2 %);
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie miodowa);
- 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Około 1/2 szklanki odłożyć do posypania po wierzchu zapiekanki.
- Na dużej patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę pszenną (1/4 szklanki) i dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
- Następnie na patelnię wlać mleko. Dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Całość gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut, aż powstanie gęsty i kremowy sos. Zmniejszyć ogień.
- Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanego jaja wlać niewielką ilość gorącego sosu (ok. 3 łyżek) i dokładnie wymieszać. Tak zahartowane jajo wlać na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
- Na patelnię z sosem dodać starty ser (oprócz pozostawionej 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż ser całkowicie się roztopi.
- Gotowy sos zdjąć z ognia i przyprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wlać do gorącego, ugotowanego makaronu i dokładnie wymieszać.
- Wymieszany makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pozostawiony, startym serem.
- Makaron wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 - 25 minut, aż ser na wierzch stanie się złocisty i delikatnie chrupiący.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek (zamiast ziemniaków) do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
- Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach 22 x 33 cm.
- Nie ma konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem.
- Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek.
- Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora.
- Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara (czerwonego lub białego), goudy czy ementalera. Od jakości i gatunku sera będzie zależał smak potrawy. U mnie z wyrazistym, czerwonym cheddarem.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz