poniedziałek, 10 lipca 2017

Burgery z kurczakiem i piklami

 Składniki:
  1. 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g);
  2. 1/2 szklanki słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami;
  3. 2 jaja;
  4. 1/4 szklanki mleka;
  5. 1 szklanka mąki pszennej;
  6. 2 łyżki cukru pudru;
  7. 1 łyżeczka soli;
  8. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  9. 1/2 łyżeczki soli selerowej;
  10. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
  11. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  12. 1/2 łyżeczki bazylii;
  13. Olej do smażenia.
Dodatkowo:
  1. 4 bułki do hamburgerów;
  2. 8 plasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza Spiżarnia, z Biedronki);
  3. 4 plastry pomidora;
  4. 4 plastry czerwonej cebuli;
  5. 8 łyżek ketchupu;
  6. 1/4 główki, drobno pokrojonej sałaty lodowej.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml


Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, aby na całej długości miały podobną grubość.
  2. Każdy z rozbitych filetów przekroić wzdłuż na dwa kotlety (w ten sposób powstaną po 2 kotlety z każdej piersi).
  3. Kotlety umieścić w misce lub woreczku z zamknięciem, wlać słodką zalewę ze słoika z ogórkami (1/2 szklanki), przykryć miseczkę/zapiąć woreczek i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę w celu zamarynowania.
  4. W między czasie przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jaja, wlać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Do drugiej wsypać mąkę pszenną, cukier puder i przyprawy tj. sól, sól selerową, słodką paprykę w proszku, pieprz, czosnek i bazylię. Wymieszać.
  5. Zamarynowane kawałki kurczaka zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie dokładnie panierować w mące z przyprawami.
  6. Tak przygotowane kotlety smażyć w gorącym (o temperaturze 180 stopni), głębokim oleju (we frytownicy, lub na patelni), na złoty kolor z obu stron, przez 8 minut (całkowity czas smażenia).
  7. Usmażone kurczaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  8. Przygotować burgery. Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę bułki wysmarować ketchupem (po 1 łyżce na każdą połówkę). Na spodnią część bułki z ketchupem układać kawałki sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet po 2 plasterki ogórka, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zamknąć górną częścią bułki.
  9. Burgery podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, np. z frytkami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Kurczak zamarynowany w słodkiej zalewie od ogórków jest wyjątkowo soczysty i ma delikatnie słodkawy posmak.
  3. Bułki do hamburgerów można przekroić na pół, posmarować masłem (każdą połówkę), ułożyć na blasze (masłem do góry) i podpiec w piekarniku (180 stopni, grzałka górna i dolna, półka 1 lub 2 od góry) przez około 10 minut. 
  4. W celu przygotowania ostrej wersji tych burgerów wystarczy dodać do marynaty (to jest do zalewy ze słoika z ogórkami) ostrego sosu (np. srirachy).
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Cincy Shopper.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz