Składniki:
- 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki);
- 1 kg świeżych truskawek;
- 2 czubate łyżki białego cukru;
- 250 g serka mascarpone.
- Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków.
- Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści.
- Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów.
- Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz