piątek, 7 lipca 2017

Makaron z serkiem mascarpone i truskawkami

Składniki:
  1. 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki);
  2. 1 kg świeżych truskawek;
  3. 2 czubate łyżki białego cukru;
  4. 250 g serka mascarpone.
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści.
  4. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów.
  2. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz