poniedziałek, 17 lipca 2017

Schab w sosie kurkowym

 Składniki:
  1. 5 - 6 plastrów schabu o grubości około 1,5 cm;
  2. 200 g świeżych kurek;
  3. 1 duża marchewka;
  4. 3 średnie cebule;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
  7. 500 ml zimnej wody;
  8. 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów;
  9. 1 łyżeczka majeranku;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej do smażenia.














































Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry.
  2. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  3. Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
  6. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej.
  7. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz.
  8. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć.
  9. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. 
  10. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut.
  11. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę (200 ml) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka). Powoli wlać na patelnię, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek.
  3. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania.
  4. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu z tą przyprawą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz