- 5 - 6 plastrów schabu o grubości około 1,5 cm;
- 200 g świeżych kurek;
- 1 duża marchewka;
- 3 średnie cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
- 500 ml zimnej wody;
- 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów;
- 1 łyżeczka majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
- Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej.
- Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz.
- Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć.
- Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać.
- Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut.
- Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę (200 ml) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka). Powoli wlać na patelnię, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób.
- Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek.
- Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania.
- Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu z tą przyprawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz