piątek, 14 lipca 2017

Placuszki bananowe

Składniki:
  1. 1 jajo;
  2. 1 łyżka białego cukru;
  3. 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  4. 1 szklanka mąki pszennej;
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 300 ml mleka;
  7. 3 średnie, dojrzałe banany.
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia;
  2. Cukier puder do oprószenia placuszków.
 1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:
  1. Banany obrać, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków na w miarę gładką masę.
  2. Do miski (u mnie misa od miksera) wbić jajo. Wsypać cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na puszystą masę.
  3. Do ubitego jaja z cukrem wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Następnie dodać rozgniecione banany i ponownie, dokładnie wymieszać mikserem.
  5. Placuszki smażyć na rozgrzanym, na patelni oleju (około 1 cm warstwa) z obu stron, na złoty kolor.
  6. Usmażone placuszki układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Placuszki bananowe podawać na ciepło lub na zimno, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 16 mniejszych do 11 większych (jak u mnie, wylewanych chochelką) placuszków.
  2. Placuszki mają delikatny posmak bananów.
  3. Do placuszków najlepiej użyć dojrzałych, mających już brązowawą skórkę, bananów. 
  4. Placuszki idealnie nadają się na obiad i na śniadanie.
  5. Do przygotowania placuszków nie jest konieczne użycie miksera. Ciasto można wymieszać trzepaczką kuchenną.
  6. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: