Składniki:
- 1 jajo;
- 1 łyżka białego cukru;
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 300 ml mleka;
- 3 średnie, dojrzałe banany.
- Olej do smażenia;
- Cukier puder do oprószenia placuszków.
Sposób przygotowania:
- Banany obrać, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków na w miarę gładką masę.
- Do miski (u mnie misa od miksera) wbić jajo. Wsypać cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na puszystą masę.
- Do ubitego jaja z cukrem wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.
- Następnie dodać rozgniecione banany i ponownie, dokładnie wymieszać mikserem.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym, na patelni oleju (około 1 cm warstwa) z obu stron, na złoty kolor.
- Usmażone placuszki układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki bananowe podawać na ciepło lub na zimno, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi od 16 mniejszych do 11 większych (jak u mnie, wylewanych chochelką) placuszków.
- Placuszki mają delikatny posmak bananów.
- Do placuszków najlepiej użyć dojrzałych, mających już brązowawą skórkę, bananów.
- Placuszki idealnie nadają się na obiad i na śniadanie.
- Do przygotowania placuszków nie jest konieczne użycie miksera. Ciasto można wymieszać trzepaczką kuchenną.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Genialne!!! Muszę spróbować! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń