wtorek, 15 sierpnia 2017

Cytrynowy chlebek cukiniowy


Składniki:
Chlebek:
  1. 1 szklanka oleju (u mnie rzepakowy);
  2. 170 g jogurtu greckiego;
  3. 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny;
  4. 3 jaja;
  5. 2 szklanki białego cukru;
  6. 3 szklanki mąki pszennej;
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  9. 1 łyżka startej skórki z cytryny;
  10. 1 łyżeczka soli;
  11. 2 szklanki startej cukinii;
  12. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Lukier cytrynowy:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
 Do oprószenia po wierzchu:
  1. 2 łyżki skórki startej z cytryny.
 Dodatkowo:
  1. Forma keksowa o wymiarach 30 x 12 cm (jak u mnie) lub 2 o wymiarach 22 x 11 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Tłuszcz do wysmarowania formy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml


 Sposób przygotowania:
  1. Cukinię (1 dużą lub 2 małe) umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 2 szklanki.
  2. Cytrynę (1 dużą) sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę startą z cytryny (1 łyżka) oraz sól. Wymieszać.
  4. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wlać olej, jogurt grecki, sok z cytryny (1 łyżka), wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając dodawać po jednym jaju i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników.
  5. Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny oraz solą i wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
  6. Następnie dodać startą cukinię oraz ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) i wymieszać (przy pomocy miksera lub ręcznie).
  7. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
  9. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia. 
  10. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
  11. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
  12. Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z cytryny (2 łyżki).
SMACZNEGO!


 
Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm (jak u mnie) lub 2 o wymiarach 22 x 11 cm (w tym przypadku czas pieczenia będzie krótszy i będzie wynosił około 60 minut).
  2. Chlebek ten jest słodki, wilgotny i przyjemnie cytrynowy.
  3. Ekstrakt waniliowy można zastąpić np. aromatem cytrynowym.
  4. Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 duża (lub 2 małe) cukinia, 1 duża cytryna i 3 duże jaja.
  5. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  6. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  7. Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: A Latte Food.



3 komentarze: