Składniki:
Chlebek:
- 1 szklanka oleju (u mnie rzepakowy);
- 170 g jogurtu greckiego;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny;
- 3 jaja;
- 2 szklanki białego cukru;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżka startej skórki z cytryny;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 szklanki startej cukinii;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- 1 szklanka cukru pudru;
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
- 2 łyżki skórki startej z cytryny.
- Forma keksowa o wymiarach 30 x 12 cm (jak u mnie) lub 2 o wymiarach 22 x 11 cm;
- Papier do pieczenia;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię (1 dużą lub 2 małe) umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 2 szklanki.
- Cytrynę (1 dużą) sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę startą z cytryny (1 łyżka) oraz sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wlać olej, jogurt grecki, sok z cytryny (1 łyżka), wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając dodawać po jednym jaju i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników.
- Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny oraz solą i wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
- Następnie dodać startą cukinię oraz ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) i wymieszać (przy pomocy miksera lub ręcznie).
- Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
- Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
- Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z cytryny (2 łyżki).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm (jak u mnie) lub 2 o wymiarach 22 x 11 cm (w tym przypadku czas pieczenia będzie krótszy i będzie wynosił około 60 minut).
- Chlebek ten jest słodki, wilgotny i przyjemnie cytrynowy.
- Ekstrakt waniliowy można zastąpić np. aromatem cytrynowym.
- Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 duża (lub 2 małe) cukinia, 1 duża cytryna i 3 duże jaja.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
No to co to ? Chlebek czy ciastko :) ? Brawo
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńCukinia i cytryna pasuja do siebie idealnie...
:)