Składniki:
- 225 g sera halloumi;
- 2 chlebki pita;
- 1 średni ogórek gruntowy;
- 1/2 średniej, żółtej papryki;
- 4 liście sałaty masłowej;
- 2 plastry czerwonej cebuli (u mnie bez);
- 3 łyżki słodkiego sosu chili;
- Sok wyciśnięty z połowy średniej limonki;
- Skórka starta z połowy średniej limonki;
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w cienkie paski.
- Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry.
- Liście sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Limonkę, sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Do miseczki wlać słodki sos chili i sok z limonki. Wsypać skórkę startą z limonki.Wymieszać.
- Ser halloumi pokroić w 4 plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster sera posmarować olejem (przy pomocy pędzelka) z obu stron.
- Patelnię grillową rozgrzać i posmarować olejem (przy pomocy pędzelka).
- Na rozgrzaną patelnię grillową położyć posmarowane olejem plastry sera i grillować po około 2 minuty na każdą ze stron, aż halloumi ładnie się zarumieni.
- Grillowane plastry halloumi włożyć do miseczki z słodkim sosem chili i sokiem z limonki i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był w całości pokryty sosem.
- Chlebki podgrzać na rozgrzanej patelni grillowej, po około 1 minucie na każdą ze stron, aż staną się gorące i zarumienione.
- Do każdego chlebka pita włożyć 2 liście sałaty, 2 plastry halloumi w sosie chili - limonkowym, plaster cebuli, kilka plasterków ogórka i paseczków papryki.
- Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2 chlebki pita z grillowanym halloumi.
- Potrawa ma pyszny, delikatnie pikantny i orzeźwiający (dzięki limonce) smak.
- Pity można także podpiec w tosterze przez 2 minuty, lub w piekarniku przez około 1 - 2 minuty w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz