poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Pity z grillowanym serem halloumi

Składniki:
  1. 225 g sera halloumi;
  2. 2 chlebki pita;
  3. 1 średni ogórek gruntowy;
  4. 1/2 średniej, żółtej papryki;
  5. 4 liście sałaty masłowej;
  6. 2 plastry czerwonej cebuli (u mnie bez);
  7. 3 łyżki słodkiego sosu chili;
  8. Sok wyciśnięty z połowy średniej limonki;
  9. Skórka starta z połowy średniej limonki;
  10. 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
  1. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w cienkie paski.
  2. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w plastry.
  4. Liście sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  5. Limonkę, sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  6. Do miseczki wlać słodki sos chili i sok z limonki. Wsypać skórkę startą z limonki.Wymieszać.
  7. Ser halloumi pokroić w 4 plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster sera posmarować olejem (przy pomocy pędzelka) z obu stron.
  8. Patelnię grillową rozgrzać i posmarować olejem (przy pomocy pędzelka). 
  9. Na rozgrzaną patelnię grillową położyć posmarowane olejem plastry sera i grillować po około 2 minuty na każdą ze stron, aż halloumi ładnie się zarumieni. 
  10. Grillowane plastry halloumi włożyć do miseczki z słodkim sosem chili i sokiem z limonki i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był w całości pokryty sosem.
  11. Chlebki podgrzać na rozgrzanej patelni grillowej, po około 1 minucie na każdą ze stron, aż staną się gorące i zarumienione.
  12. Do każdego chlebka pita włożyć 2 liście sałaty, 2 plastry halloumi w sosie chili - limonkowym, plaster cebuli, kilka plasterków ogórka i paseczków papryki.
  13. Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 chlebki pita z grillowanym halloumi.
  2. Potrawa ma pyszny, delikatnie pikantny i orzeźwiający (dzięki limonce) smak.
  3. Pity można także podpiec w tosterze przez 2 minuty, lub w piekarniku przez około 1 - 2 minuty w temperaturze 180 stopni.
Źródło przepisu: The co-operative food.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz