- 2 arkusze ciasta francuskiego (każdy o wadze ok. 275 g);
- Opakowanie wędzonych frankfurterek (8 sztuk, waga opakowania 270 g);
- Sos barbecue.
- Ketchup do podania;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Każdy z arkuszy ciasta francuskiego pokroić na 8 równych prostokątów (łącznie będzie 16 prostokątów; ciasto najpierw przeciąć wzdłuż na 2 części, a następnie 3 krotnie pionowo tworząc 8 prostokątów).
- Każdą z frankfurterek przekroić na pół.
- Na środku każdego z prostokątów umieścić ok. 1 łyżkę sosu barbecue, a na sos położyć połówkę kiełbaski. Zwinąć (o tak, autor: Tonya Staab), zrobić na wierzchu 3 nacięcia nożem i docisnąć, a następnie naciąć nożyczkami pozostałe z obu stron ciasto tworząc kształt kości (o tak, autor: Tonya Staab).
- Tak przygotowane kości układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 minut.
- Kości podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem lub musztardą.
Smacznego!
- Z podanych składników wychodzi 16 kości.
- Sos barbecue można zastąpić ketchupem, sosem curry, musztardą, sosem czosnkowym lub innym, ulubionym dodatkiem do kiełbasek, natomiast frankfurterki można zastąpić np. cienkimi parówkami dobrej jakości.
fajowe :)
OdpowiedzUsuń