wtorek, 31 października 2017

Halloween: Kości z ciasta francuskiego z frankfurterkami i sosem bbq

 Składniki:
  1. 2 arkusze ciasta francuskiego (każdy o wadze ok. 275 g);
  2. Opakowanie wędzonych frankfurterek (8 sztuk, waga opakowania 270 g);
  3. Sos barbecue.
Dodatkowo:
  1. Ketchup do podania;
  2. Papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:
  1. Każdy z arkuszy ciasta francuskiego pokroić na 8 równych prostokątów (łącznie będzie 16 prostokątów; ciasto najpierw przeciąć wzdłuż na 2 części, a następnie 3 krotnie pionowo tworząc 8 prostokątów).
  2. Każdą z frankfurterek przekroić na pół.
  3. Na środku każdego z prostokątów umieścić ok. 1 łyżkę sosu barbecue, a na sos położyć połówkę kiełbaski. Zwinąć (o tak, autor: Tonya Staab), zrobić na wierzchu 3 nacięcia nożem i docisnąć, a następnie naciąć nożyczkami pozostałe z obu stron ciasto tworząc kształt kości (o tak, autor: Tonya Staab).
  4. Tak przygotowane kości układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 minut.
  6. Kości podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem lub musztardą.
Smacznego!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 16 kości.
  2. Sos barbecue można zastąpić ketchupem, sosem curry, musztardą, sosem czosnkowym lub innym, ulubionym dodatkiem do kiełbasek, natomiast frankfurterki można zastąpić np. cienkimi parówkami dobrej jakości.
Źródło przepisu: Tonya Staab.

1 komentarz: