Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g);
- 250 g makaronu Rigatoni;
- 200 g sera ricotta;
- 350 g startej mozzarelli;
- 1/4 szklanki startego parmezanu;
- 1 jajo;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 1 łyżka oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1/4 łyżeczki płatków chili;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki).
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa.
- Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku.
- Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odlać 2 szklanki sosu do osobnej miseczki. Odstawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był nie całkiem al dente (makaron dojdzie i stanie się miękki, podczas zapiekania w piekarniku. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do osobnej miski dodać ricottę, startą mozzarellę (1 szklankę), starty parmezan (1/4 szklanki). Wbić 1 jajo. Dodać 3/4 posiekanej natki pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać (niezbyt dokładnie, tak aby pozostały kawałeczki ricotty).
- Do miski z mieszanką serowo-jajeczną dodać ugotowany, przestudzony makaron oraz odlaną i wystudzoną porcję sosu pomidorowego z mięsem (2 szklanki). Wymieszać.
- Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć połowę pozostałego na patelni sosu mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę pozostałej, startej mozzarelli. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć pozostały sos mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startej mozzarelli.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos w zapiekance zacznie bulgotać .
- Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem.
- Upieczoną zapiekankę posypać resztą drobno posiekanej natki pietruszki (1/4 pęczka) i podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Do przepisu najlepiej użyć mozzarelli w bloku, nie w kulkach oraz makaronu w kształcie rurek np. rigatoni, penne, ziti.
- Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanymi listkami bazylii.
- Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Potrawa jest idealna do zamrożenia. Zapiekankę wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do
temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii
spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.
Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) zapiekankę można:
- całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 20 minut w temperaturze 190 stopni lub
- nie
rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
(grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez 30 - 45 minut
(czasami nawet do 1 godziny), po czym zwiększyć temperaturę do 190
stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 20 minut.
Tak więc przygotowaną zapiekankę można: - Upiec od razu po przygotowaniu;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 2 dni i upiec, gdy będzie potrzebna;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić.
Bomba serowa :)
OdpowiedzUsuń