czwartek, 25 stycznia 2018

Batoniki owsiane z dżemem truskawkowym


Składniki:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych;
  3. 200 g zimnego masła;
  4. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  6. 1/4 łyżeczki soli;
  7. Słoik dżemu truskawkowego (o wadze 400 g).
DODATKOWO:
  1. Tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia. 
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną).
  2. Zimne masło pokroić w kostki. Dodać do miski z mąką, płatkami, proszkiem i solą. Rozdrobnić (dłońmi lub sikaczem do ciasta kruchego) na kruszonkę. 
  3. Prostokątną  blachę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem.
  4. Do tak przygotowanej blachy równomiernie wsypać połowę ciasta i delikatnie ugnieść, tak aby kruszonka pokryła całe dno blachy.
  5. Na warstwę ugniecionej kruszonki wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta.
  6. Na warstwę dżemu równomiernie wysypać pozostałą połowę ciasta i delikatnie docisnąć, aby kruszonka przykleiła się do dżemu.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 - 40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  8. Ciasto kroić na batoniki po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 33 x 23 cm (jak u mnie) lub 20 x 26 cm (wówczas batoniki będą miały grubszą warstwę ciasta i dżemu i będą nieco wyższe). Ja zawsze robię na blaszce 33 x 23 cm.
  2. Z podanych składników wychodzi 12 kwadratowych batoników.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  4. Do przygotowania batoników należy użyć zimnego masła i z uwagi na walory smakowe, lepiej nie zastępować go margaryną.
  5. Do przygotowania batoników można użyć zarówno płatków owsianych, górskich (jak u mnie), jak i błyskawicznych. W przypadku użycia błyskawicznych płatków owsianych, batoniki będą bardziej kruche. Natomiast w przypadku użycia płatków owsianych, górskich, batoniki będą bardziej zwarte. I w obu przypadkach bardzo smaczne. Widoczne na zdjęciach batoniki zostały przygotowane z płatków owsianych, górskich.
  6. Dżem truskawkowy można zastąpić swoją ulubioną konfiturą.
  7. Batoniki wyśmienicie smakują z szklanką zimnego mleka.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

3 komentarze: