Składniki:
- 700 g wołowiny pieczeniowej, bez kości (u mnie udziec wołowy);
- 300 g pieczarek;
- 2 średnie cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czubata łyżka chrzanu (ze słoiczka);
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1/2 łyżki majeranku;
- 1 liść laurowy;
- 1/4 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę.
- Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Każdy plaster wołowiny rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć pieprzem.
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) położyć rozbite plastry mięsa i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz.
- Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Następnie dodać plasterki pieczarek i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut.
- Po tym czasie na patelnię przełożyć podsmażone plastry wołowiny, wlać zimną wodę (woda powinna zakryć mięso). Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i całość dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od mięsa może to trwać do 2 - 3 godzin). Aby mięso nieco szybciej stało się miękkie, można, od czasu do czasu, dolewać odrobinę zimnej wody, przerywając tym samym gotowanie i zapewniając wołowinie spokojne duszenie.
- Na 10 minut przed końcem duszenia, gdy mięso będzie już miękkie, dodać starty chrzan (1 czubatą łyżkę), roztarty w palcach majeranek, (1/2 łyżki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz ziołowy (1 łyżeczka).
- Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/4 szklanki) oraz mąkę pszenną (2 czubate łyżki), wlać na patelnię z mięsem w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
- Plastry wołowiny podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 niedużych plastrów wołowiny w sosie.
- Wołowina przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, krucha i miękka.
- Do sosu można dodać kilka suszonych grzybów.
- Ja nie obieram pieczarek. Myję je dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i kroję w plastry.
- W zależności gatunku od mięsa duszenie może trwać do 2 - 3 godzin. Aby nieco przyspieszyć ten proces tj. aby mięso nieco szybciej stało się miękkie, można, od czasu do czasu, dolewać odrobinę zimnej wody, przerywając tym samym gotowanie i zapewniając wołowinie spokojne duszenie.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń